• 43

ŠKOLA SE (NE) ISPLATI: Plata čistačice EPS-a san inženjera, novinara, trgovaca...

Nekvalifikovani radnik u kragujevačkoj "Elektrošumadiji" prima mesečnu zaradu u iznosu od 46.241 dinar, dok istovremeno prosečna plata u ovom gradu iznosi 41.567 dinara

  • 43

Plata čistačica i svih nekvalifikovanih radnika sa završenom osnovnom školom, koji su zaposleni u kragujevačkoj "Elektrošumadiji", iznosi čak 46.241 dinara. Osnovcima, koji su završili i neki kurs, na račun mesečno legne 55.063 dinara.
To je plata iz snova za trgovca, konobara, majstora, frizera, čistača ulice. Reč je o sumi većoj od kragujevačke prosečne plate koja iznosi 41.567 dinara. Ova je zarada i do tri puta veća od plata ostalih radnika sa osnovnom školom, čistačica i fizičkih radnika.

Plata nekvalifikovanog radnika u kragujevačkom Kliničkom centru iznosi 14.800 dinara! Tri puta je manja nego u EPS-u! Radnik koji čisti tokom obdukcija prima 21.000 dinara. Osnovna plata lekara specijaliste je oko 70.000 dinara, koliko prima VKV radnik EPS-a.
Plata radnika bez kvalifikacija, koji su zaposleni kao čistačice i fizikalci na održavanju kragujevačkih fakulteta iznosi oko 18.000 dinara, a toliko primaju i čistačice u školama. U kragujevačkim tržnim centrima plata čistačice je od 18 do 20 hiljada dinara. Plata nekvalifikovane radne snage u kragujevačkim JKP iznosi oko 30.000 dinara.
Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs


Za platu čistačice EPS-a od 46.000 dinara, čistač kragujevačkih ulica iz JKP "Čistoća" izgubio bi pamet, kako sam reče.
- Ja radim za 18.000 dinara, jer sam primljen na određeno vreme. Rintam po kiši, snegu, na minus 20 i plus 50 na suncu. Moj kolega, koji je primljen za stalno ima oko 30.000. Da mi daju toliko bio bih srećan čovek. Da mi daju 46.000 ja bih lizao ulice, ma pamet bih izgubio - priča ovaj čistač.
Prema izveštajima "Elektrošumadije", tamošnjim radnicima je od januara do decembra 2012. godine plata povećana za šest do osam hiljada dinara.
Osnovci koji su završili i neki kurs, stručno osposobljeni, koji rade u "Elektrošumadiji" imaju zaradu oko 53.000 dinara. Kvalifikovani radnik trećeg stepena ima 58.341. Srednjoškolci dobijaju 63.713, a plata sa visokom spremom je 103.446 dinara.
(M. M.)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoka

    Ne bih bila ljubomorna na platu nekog radnika zaposlenog u privatnoj firmi - gazda može da ga plati koliko god želi. Međutim, EPS je državno preduzeće! Uz to i gubitaš! Uz to svi mi plaćamo to što oni troše na svoje plate! Po kom osnovu onda plata čistačice treba da se izjednači sa mojom profesorskom!?

  • Miljan Milosavljevic

    Ja radim u ministarstvu sa visokom str.spr. I imam 48000... Izem ti drzavu

  • Sestra u KC-u

    A,plata Vise medicinske sestre u Klinickom Centru, na odeljenju intenzivne nege, sa smenskim radom iznosi 43000. I ja bih volela da cistim tamo! :P SRAMOTA!!!!!!

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima