Novinari Blomberga špijunirali bankare

Poverljive i privatne informacije kompanija novinari Blumberga potom bi koristili za svoje ekskluzivne priče

  • 1

Novinari svetski poznatog poslovnog portala Bloomberg koristili su privatne informacije s Bloombergovog terminala kako bi špijunirali zaposlene u banci "Goldman Saks".

Novinar "New York Posta"  je naveo da su Bloombergovi novinari špijunirali još najmanje jednu kompaniju, ali je nepoznato koliko je ta praksa trajala.

Finansijske kompanije s Vol Strita plaćaju Blombergu milione dolara, na godišnjem nivou, kako bi za svoje zaposlene zakupili Blombergov terminal na kojem se nalaze brojni poslovni podaci.

Terminal bi trebao da bude sasvim odvojen od sektora Blomberga koji se bavi vestima. Blombergovi reporteri koristili su privatne sisteme i imali su uvid u to kada određeni klijenti ulaze na terminal i koje informacije i funkcije koriste. Poverljive i privatne informacije potom bi koristili za svoje ekskluzivne priče.

Prema izvorima iz "JP Morgana", Blombergovi novinari koristili su privatne informacije klijenata i kada su otkrili aferu "Londonski kit", u kojoj se "JP Morgan" kladio na kreditne derivate, toliko masivno da je uzrokovao poremećaje na tržištu.

"Goldman Saks" je shvatio šta rade Blombergovi novinari pa im je Blomberg nedavno onemogućio pristup podacima iz terminala.

Dan Doctorff, direktor Bloomberga poslao je email kojim se izvinjava klijentima na propustima i obećao da se to više neće ponoviti.

(Telegraf.rs/ Izvor: BizLife, Poslovni dnevnik)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • стрептомицин

    12. maj 2013 | 22:36

    Голдман сакс је планетарно зло. Алфа и омега пљачкања целокупне планете, становника и држава. У америчкој администрацији све сами њихови кадрови, на челу ЕУ Марио Драги, на челу Италије Бруно Монти ... Оличење зла за обичан свет...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA