ŠPANIJA: Hiljade ljudi na ulicama zbog vladinih mera štednje

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja nada se uštedi od 150 milijardi evra do 2014. zahvaljujući politici stezanja kaiša

  • 3

Više hiljada Španaca izašlo je danas na ulice, obeležavajući drugi rođendan pokreta "Ogorčeni" formiranog iz protesta zbog ekonomske nejednakosti i nezaposlenosti.

"Ogorčeni" su se okupili u Madridu, Barseloni i još 30-tak gradova širom zemlje izražavajući svoj bes protiv vladinih mera stezanja kaiša.

Na centralnom trgu u Madridu, Puerta del Sol, demonstranti su nosili parole "Borba se nastavlja", "Ako smo zajedno onda je moguće" ili "Oni to nazivaju demokratijom ali to nije to", prenosi francuska agencija AFP.

"Ogorčeni", zajedno sa pokretom "Okupirajmo Vol Strit" u Njujorku, izazvali su slične proteste u stotinama gradova širom zemljine kugle.

Dok su neki demonstranti danas nosili zastave Republike, drugi su bili u majcama sa simbolima mobilizacije obrazovnog sektora koji je, kao i zdravstvo, veoma pogođen merama stezanja kaiša.

Jedan od učesnika protesta je rekao: "Osećam nemoć Španije. Vlada radi ono što joj Nemačka, Međunarodni Monetarni Fond i Evropska centralna banka kažu da uradi".

Konzervativna vlada premijera Marijana Rahoja se nada uštedi od 150 milijardi evra do 2014. zahvaljujući politici stezanja kaiša i novim merama štednje.

Španija broji oko 45 miliona stanovnika od kojih je sada 6,2 miliona bez posla, čime je stopa nezaposlenosti u prvom kvartalu ove godine dostigla rekordan nivo od 27,2 odsto .

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA