LEGENDA O ALIJI SIROTANOVIĆU ŽIVI: Srce, ruke i lopata! (VIDEO)

Pre 23 godine, 13. maja 1990, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara Alija Sirotanović. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada koji je 24. jula 1949. godine oborio svetski rekord u kopanju uglja

  • 3

Pre 23 godine, 13. maja 1990, preminuo je jedan od najpoznatijih rudara Alija Sirotanović. Bio je udarnik i junak socijalističkog rada koji je 24. jula 1949. godine oborio svetski rekord u kopanju uglja.

On je tada sa svojih osam komorata za osam sati rada iskopao 152 tone (253 kolica) i tako oborio dotadašnji rekord Rusa Alekseja Stahanova za 50 tona.

Jama u kojoj je srušen rekord bila je poznata kao "Rov vojvode Putnika". Anegdota kaže da je jedino što je Alija tražio od Tita bila - veća lopata. Napravljena je specijalno za njega i nazvana je "sirotanovićka".

Tako je Sirotanović postao živa legenda i simbol pregalaštva radničke klase, ideološke kičme režima. Odlikovan je i Ordenom junaka socijalističkog rada, te je dobio i brojne druge nagrade i priznanja. Takođe, njegov lik je odštampan i na novčanici od 20.000 dinara, puštenoj u opticaj 1987. godine, a povučenoj u monetarnoj reformi Ante Markovića.

Jedna mala ulica na periferiji Breze, kod koje je rođen 1914. godine u selu Trtorići, nosi ime Alije Sirotanovića, a u krugu rudnika stoji njegova bista.

Grupa Zabranjeno pušenje posvetila mu je i pesmu pod nazivom "Srce, ruke i lopata". Sirotanović je umro u 76. godini u siromaštvu.

Pogledajte video-snimak:

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samir

    13. maj 2013 | 12:05

    Da dodam. Alija Sirotanovic bio je idol za sve rudare. Bio je njihov ponos. Bio je simbol postenja,dobrote i jakog karaktera. Umro je u Labinu u velikom siromastvu. Na ivici gladi. Niko se nije pobrinuo da dobije iole normalnu penziju. Kao svjetski rekorder nije dobio nikakvih beneficija. Sramota za sve nas iz tog vremena.

  • Aleksandar

    13. maj 2013 | 15:16

    Strasna i sramotna stvar,koja samo kod nas moze da se dogodi!!

  • ДАШОНИ

    13. maj 2013 | 22:57

    СТВАРНО СРАМОТА ДА ОВАКО ОДЕ ЧОВЕК У ЗАБОРАВ, НЕКА ТИ ЈЕ ЛАКА ЦРНА ЗЕМЉА

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA