EKOLOŠKA KATASTROFA: Masne mrlje na površini Begeja! (FOTO)

Na fotografiji koja ovih dana kruži Fejsbukom, a koju je uslikao Ferenc Lazar, jasno se vide masne mrlje (ulje i nafta) na površini Begeja, koje štetno i pogubno utiču na žive organizme i sve karike biološkog lanca

  • 2

Zašto Begej u svom toku kroz Zrenjanin zaudara, kako je došlo do masovnog pomora ribe i ko će je sada ukloniti samo su neka od brojnih pitanja na koje se i dalje čeka odgovor, ali i adekvatna reakcija.

Zdravstveni radnici upozoravaju da nema vremena za čekanje, jer može doći do ozbiljnih problema sa zdravljem stanovništva, a fotografije koje kruže ovih dana Fejsbukom govore više od reči.

Na jednoj objavljenoj pod korisničkim imenom "Fond Ecotopia" koju je slikao Ferenc Lazar jasno se vide masne mrlje (ulje i nafta), koje štetno i pogubno utiču na žive organizme i sve karike biološkog lanca.

Kako stoji u opisu fotografije, mrlje jasno ukazuju na narušenu razmenu toplote, vlage i gasova, evidentno nepropuštanje vazduha i sunčevog zračenja i usporavanje obnavljanja kiseonika u vodi.

Podsetimo, pokrajinska inspektorka za zaštitu životne sredine Ljiljana Bajević je o uginuću ribe obavestila Javno preduzeće „Vode Vojvodine“, koje se stara o Begeju, a zvanično saopštenje još nije stiglo. Oglasio se i načelnik okruga Dušan Šijan objašnjenjem da je nivo vode u Tisi za metar viši u odnosu na nivo vode u Begeju, zbog čega je ustava kod Stajićeva zatvorena, pa voda iz Begeja ne otiče u Tisu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • misa

    13. maj 2013 | 23:36

    Koliko sam se samo tu na Begeju kupao Bože me sačuvaj.

  • Desko

    13. maj 2013 | 20:46

    Evo odakle jeftina tunjevina a narod jede sta ce ...nezna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA