Japan: Nova uzbuna u Fukušimi

Temperatura u jednom od reaktora skoro je duplo veća nego što treba da bude. Ipak, u firmi TEPKO tvrde da je problem u termometru koji očitava pogrešne temperature

  • 0

Uzbuna zbog opasnog rasta temperature u reaktoru nuklearne centrale Fukušima, mogla bi da bude lažna, jer se radi o pokvarenom termometru, saopštili su operatori nuklearke.

Instrumenti pokazuju visoku temperaturu unutar reaktora, što bi moglo da dovede do ponovnog topljenja nuklearnog goriva. Međutim, operator firme TEPKO kaže da termometar daje pogrešno očitavanje temperature.

Instrumenti su danas pokazali temperaturu od 90 stepeni unutar reaktora broj dva, skoro duplo veću od one koja je u njemu bila pre mesec dana i blizu ključanja, što bi moglo da dovede do isparenja vode i ponovnog topljenja nuklearnog goriva koje se hladi vodom.

Međutim, iz firme TEPKO kažu da pokvareni termometar verovatno daje pogrešno očitavanje temperature u reaktoru nuklearke, koja se nalazi na 240 kilometara severoistočno od Tokija. TEPKO je saopštio da je upumpavanjem još vode uspeo da smanji temperaturu u dva druga reaktora na oko 33 stepena sa preko 40 stepeni od prošle nedelje.

- Zahvaljujući našim nastojanjima da smanjimo temperaturu, ona na druge dve lokacije stalno pada dok na lokaciji u pitanju ona nastavlja da raste. To nas navodi da pre mislimo da termometar na toj lokaciji nije ispravan, nego da temperatura stvarno raste - rekao je novinarima Đunići Macumoto, generalni menadžer TEPKO-a.

Sistem za hlađenje nuklearne centrale Fukušima je uništen u zemljotresu i cunamiju od 11. marta prošle godine, što je dovelo do topljenja jezgra reaktora i pojave radijacije koja je kontaminirala okolno zemljište i naterala stanovništvo na evakuaciju s prostora od 20 kilometara oko nuklearke.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA