MINISTARKA ZDRAVLJA: Epidemije u bolnicama u Srbiji!

Zbog nepoštovanja proitivepidemijskih mera, protiv odgovornih u bolnici podnete su prekršajne prijave, ali u bolnicama u Srbiji, kako kaže ministarka, utvrđen je čitav niz epidemija klostridije

  • 1

Dva pacijenta sa ortopedije Užičke bolnice umrla su zbog infekcije bakterijom klostridija, potvrdila je ministarka zdravlja Slavica Đukić Dejanović.

Prema poslednjim informacijama, na ortopediji Užičke bolnice danas je registrovan još jedan novoinficirani slučaj zaraze klostridijom, a ta pacijentkinja je, kao i dvoje ranije zaraženih, dobrog opšteg stanja.

Zbog nepoštovanja proitivepidemijskih mera, protiv odgovornih u bolnici podnete su prekršajne prijave, ali u bolnicama u Srbiji, kako kaže ministarka, utvrđen je čitav niz epidemija klostridije.

Odgovorni za epidemiju klostridije i smrt dvoje pacijenata u užičkoj bolnici biće sankcionisani, uverava Slavica Đukić Dejanović.

Sanitarna inspekcija je još 25. aprila proglasila epidemiju i donela protivepidemijske mere, koje su podrazumevale da se na otrtopediji Užičke bolnice mogu primati samo hitni pacijenti i izvoditi samo hitne operacije. 10. maja ista ekipa inspektora je ustanovila da se mere ne poštuju. Ministarka zdravlja kaže da će lično pokušati da sazna zašto mere nisu poštovane.

- Sutra ću na licu mesta razgovarati s najodgovornijim osobama. U svakom slučaju, činjenica je da je kod dve osobe bio fatalni ishod zbog ove intrahospitalne infekcije. Kad se već dogodi epidemija mora se objektivno ustanoviti da li je bilo propusta, ako ih je bilo oni moraju biti sankcionisani - poručuje Dejanovićeva.

Užice, nažalost, nije jedina bolnica u kojoj vlada epidemija klostridije. I u Opštoj bolnici u Leskovcu tokom poslednjih pet meseci bakterijom klostridijom bilo je zaraženo 16 pacijenata, a trenutno je inficirano pomenutom bakterijom pet pacijenata.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • u prolazu

    13. maj 2013 | 18:36

    Posteno je da drugarica ministarka podnese ostavku! Sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA