Srpska penzija putuje do Paname

Iz sveta u našu državu stiže 145.300 deviznih penzija, dok primanja iz Srbije idu na 82.058 adresa po svetu, najviše u region

  • 0

U potrazi za boljim životom, Srbiju je davnih dana napustilo 82.058 radnika, ali svima njima danas stiže penzija iz matice. Većina se, međutim, ne može pohvaliti bogatim iznosima, jer prosečan ček iznosi nepunih 7.000 dinara, odnosno triput manje, nego što je prosečna penzija u Srbiji. Za ovako simbolične iznose "kriv“ je radni staž, jer je većina ovih radnika u Srbiji imala kratku karijeru.

S druge strane, kući se iz sveta vratilo 145.300 naših građana, koji su dobar deo radnog veka ostavili "preko“ pa sada žive mahom od deviznih penzija. Njihova su primanja u proseku značajnija od "standardnih“ srpskih.

- Više od 40 odsto penzija koje stižu u Srbiju iz inostranstva su iz bivše Jugoslavije, a najviše ih je iz Hrvatske. Iz ove susedne republike dolazi svakoga meseca 32.836 čekova, iz RS 12.699, a iz Federacije BiH 9.188 .  A oko 85.000 penzija, svakoga meseca stiže iz ostalih zemalja - kažu u zavodu.

U Zavodu za socijalno osiguranje potvrđuju da je najviše naših državljana radni vek provelo u Nemačkoj pa iz ove zemlje stiže čak 35.616 penzija. Iz Austrije u Srbiju redovno stiže 23.369 čekova, a penziju u "švajcarcima“ dobija 15.444 naših građana.

Najmanje je penzionisanih srpskih radnika u Luksemburgu pa iz ove zemlje Beneluksa u Srbiju stiže samo 28 čekova. Nisu brojniji ni slovački penzioneri, koji su se nastanili u Srbiji jer iz ove zemlje dolazi tek 38 penzija. Iz Bugarske se šalje novac na 43 naše adrese, a iz Švedske 90. Na spisku "gastarbajtera“ nema bivših radnika sa drugih kontinenata.

U PIO fondu kažu da oni šalju poštu širom planete, pa čak i u daleke egzotične zemlje, kao što su Brazil, Panama, Libija... ali da je, ipak, reč o izuzecima. Većina penzija se šalje u standardne krajeve, bogate ovdašnjom imigracijom.

- Ako ne računamo zemlje bivše Jugoslavije, penzije zarađene u Srbiji stižu u 27 zemalja jer sa njima imamo potpisane međunarodne sporazume o socijalnom osiguranju. U prošloj godini smo za isplatu 44.258 penzija potrošili 1.016 milijardi dinara. Novac se šalje na svaka tri meseca jer su iznosi niski- objašnjava Jelica Timotijević iz Fonda PIO.

Prosečan iznos je svega 15 evra mesečno, odnosno 45 evra u svakoj "turi“ koju šalje Fond PIO. Ipak, u Fondu PIO napominju da su penzije koje Srbija šalje u komšiluk povoljnije.

- Za isplatu 37.800 penzija koje šaljemo penzionerima u državama bivše SFRJ, mesečno se izdvaja oko 478 miliona dinara - kaže Jelica Timotijević.

To znači da svaki korisnik u proseku dobije 12.645 dinara, odnosno po sto evra više od kolega koji su se odselili sa Balkana.

A najviše čekova, već tradicionalno, šalje se u RS (10.175), zatim u Hrvatsku (8.239), BiH (6.783)...

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA