NBS: Oporavak privrede zavisi od evra

Predstavljajući Izveštaj o inflaciji za februar 2012., viceguverner NBS rekao da bi oporavak srpske privrede mogao biti vidljiv tek 2013.

  • 0

Viceguverner Narodne banke Srbije (NBS) Bojan Marković predstavio je Izveštaj o inflaciji za februar ove godine. Tom prilikom, Marković je rekao da će oporavak privrede Srbije i snižavanje inflacije mnogo zavisiti od razvoja situacije u zoni evra.

On je ocenio da bi oporavak srpske privrede mogao biti vidljiv tek 2013. godine, što će u velikoj meri zavisiti od dinamike rasta svetske privrede.

Marković je rekao da je NBS snizila prognozu rasta za tekuću godinu sa 1,5 na 0,5 odsto, zbog toga što su pogoršani izgledi rasta naših glavnih spoljnotrgovinskih partnera (iz Evropske unije) i zbog odlaska privatnog vlasnika iz Železare Smederevo. On je dodao da se nova projekcija pada BDP-a bazira i na prognozama da će u EU doći do recesije i pada ekonomske aktivnosti u zoni evra od 0,5 odsto.

Govoreći o kretanju inflacije, Marković je rekao da je inflacija u decembru prošle godine nastavila pad i dostigla međugodišnji nivo od sedam odsto, a njen povratak u granice dozvoljenog odstupanja od cilja je izvestan već u tekućem tromesečju ove godine. On očekuje da će inflacija nastaviti da pada do jula ove godine pod uticajem Uredbe Vlade Srbije o ograničenju trgovačkih marži na 10 odsto i upozorio da bi njenim vraćanjem, cene mogle da porastu, ali iznad očekivanog nivoa.

Kada je reč o kretanju kursa, Marković je ponovio da će on ostati stabilan i dodao da njegov pad prošle nedelje u odnosu na evro nije praćen padom likvidnosti banaka. Prema njegovim rečima, to se nije desilo, što pokazuje prosečan promet na međubankarskom deviznom tržištu koji je dnevno iznosio oko 130 miliona evra, što pokazuje da devizno tržište nesmetano funkcioniše.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA