Štrajk u Kroacija erlajnsu, otkazani svi letovi!

Hrvatska nacionalna aviokompanija otkazala je 24 domaća i međunarodna leta, ali su saopštili da će svi putnici biti zbrinuti i da će im biti omogućeno putovanje avionima partnerskih kompanija ili iznajmljenim avionima

  • 2

Sindikati pilota i kabinskog osoblja Kroacija erlajnsa počeli su jutros štrajk pošto su propali pregovori s upravom.

Pregovori su se vodili povodom najavljenog smanjenja zarada i broja zaposlenih u toj kompaniji.

U štrajk upozorenje od 11 do 12 časova stupiće i članovi zemaljskog osoblja koji traže i odustajanje od najavljenog smanjivanja broja zaposlenih u operativi i administraciji za 27 odsto.

Hrvatska nacionalna aviokompanija zbog štrajka je otkazala 24 domaća i međunarodna leta, ali su saopštili da će svi putnici biti zbrinuti i da će im biti omogućeno putovanje avionima partnerskih kompanija ili iznajmljenim avionima.

Iz sindikata kabinskog osoblja najavili su štrajk do ispunjenja zahteva, ali su poručili da su spremni za nastavak pregovora s Upravom koja za sad ne pristaje na njihove zahteve da se zadrže sva prava iz kolektivnog ugovora koji je istekao u martu.

Novim ugovorom, koji su ranije potpisala tri sindikata u CA, smanjuju se primanja pilota, kao i stjuardesa i stjuarda.

Iz Uprave CA saopštili su posle jučerašnjih neuspešnih pregovora da nisu spremni da popuste ultimativnim zahtevima sindikata, jer bi to ugrozilo restrukturiranje kompanije.

Tokom štrajka, propisano je koji se obim posla ne sme prekidati, pa će se moći obaviti 37 odsto planiranih letova, prenose hrvatski mediji.

Prošle sedmice Uprava CA pokrenula je proceduru za davanje otkaza za 42 stjuardese i stjuarda koji su nedavno otvorili bolovanje, jer smatra da se radilo o prikrivenom, nezakonitom štrajku.

Zbog iznenadnog masovnog odlaska na bolovanje kabinskog osoblja, hrvatska nacionalna avio kompanija otkazala je više domaćih i međunarodnih letova, čime je, kako su rekli u toj kompaniji, pretrpeli štetu do 200.000 kuna (26.400 evra).

O odluci Uprave mora da se izjasni Radničko veće, ali njihova odluka nije obavezujuća.

Iz Uprave su juče poručili da je moguće da odustanu od planiranih otkaza s obzirom da su i Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, koji je sproveo kontrolu bolovanja, i Radničko veće ocenili da su bolovanja bila opravdana i u skladu sa zakonom.

(Telegraf.rs / Beta / Foto- ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ralexic

    14. maj 2013 | 13:33

    Minorna kompanija u rangu jat ili montenegro erlains.neki dan kad je lufthanza strajkovala raspitajte se kolimo je otkaza letova bilo?digitron ce vam trebati.cak sta vise croacuja erlains ima domace linije za razliku od JAT-a.

  • airJonjo

    14. maj 2013 | 11:34

    Jednostavan odlazak na sajtu zagrebačkog aerodroma pomogao bi onom koga interesuje da ne treba da se interesuje u medijima, već na tačnim izviorima informacija. Dakle, otkazano je ukupno 16 domaćih i inostranih letova, po 8 u odlasku i dolasku. Ipak, ostaje pitanje cene po kojoj je uprava za sada uspela da doskoči štrajku, jer je zakup aviona papren.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA