• 4

Podizanje novca na tuđem bankomatu košta vas dva radna sata mesečno

Za prosečnu proviziju za podizanje novca na bankomatu druge banke koja iznosi 150 dinara treba da radite oko 40 minuta. Ukoliko podižete novac na svakih desetak dana, onda mesečno dva sata radite samo da to platite

 • 4

Da li ste se ikad zapitali koliko minuta vašeg rada košta podizanje novca na bankomatu banke koja nije matična? Evo odgovora izvedenog jednostavnom računicom - koliko vredi svaki teško zarađen dinar u Srbiji.

 

Prvo pitanje je kako izračunati vrednost zarađenog novca? Pa jednostavno je. Imamo i više nego dovoljno zvaničnih polaznih parametara za ovu računicu:

 

1. Prosečna isplaćena neto zarada – 41.689 dinara (prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku),

2. Prosečni radni mesec u danima – 22 radna dana,

3. Zakonsko radno vreme – 8 sati,

4. Prosečan radni mesec u satima – 22x8 = 176 radnih sati.

 

 

E sad, iako veći broj zaposlenih uglavnom nema neradne subote, a neretko ni neradne nedelje, takve slučajeve ne uzimamo u ovoj našoj računici. Takođe, iz ove računice izuzima se i onaj veliki broj srećnika koji imaju posao, a čije je radno vreme duže od osam sati dnevno, bez ikakve nadoknade za prekovremeni rad.

 

Jednostavnom računicom dolazimo do podatka da za sat vremena rada prosečan radnik u Srbiji zaradi samo 236,90 dinara.

 

Da se vratimo na početak teksta, na situaciju sa podizanjem novca sa bankomata druge banke.

 

Često većina nas, naime, nije u prilici da u datom trenutku podigne novac sa bankomata matične banke. Ali često nas i mrzi da potrošimo desetak minuta hoda da bismo dospeli do bankomata na kome nema provizije.

 

Za prosečnu proviziju za podizanje novca na bankomatu druge banke (150 dinara) treba da radite oko 40 minuta. Ukoliko podižete novac na svakih desetak dana, onda mesečno dva sata radite samo da platite da podignete SVOJ NOVAC.

 

 

I još jedna apsurdna situacija – izgubljeno vreme i novac za plaćanje mesečnih računa na šalterima banke ili pošte.

 

Ako uzmemo u obzir prosečnu četvoročlanu porodicu sa sedam računa za koje se plaća provizija (Infostan i račun za struju izuzimamo iz ove računice), i uz proviziju banke od oko 60 dinara po računu, više je nego jasno da treba da radite gotovo dva sata, što uz prosečno čekanje na šalteru od pola sata predstavlja prilično izgubljeno vreme.

 

Možda je, ipak, vreme da razmislite o korišćenju elektronskog bankarstva, a možda vam i postane prihvatljivija ona deviza "vreme je novac".

 

(Telegraf.rs / Izvor: kamatica.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • drNefer

  14. maj 2013 | 13:46

  I za elektronsko plaćanje banka uzima proviziju.Najmanja prov.je za imaoce platne kartice u Intezi 20din po računu,i 0 za informatiku.

  5
  2

  Podelite komentar

 • Sta Reci

  14. maj 2013 | 11:59

  Trebalo bi da povecaju plate ja ne radim ni za minimalac!

  5
  5

  Podelite komentar

 • Lud Zbujen

  14. maj 2013 | 11:40

  J.bes proviziju uskro cu sa bagerom da podizem bankomate kakava kartica ovde lljudi morate da se podignete na totalni bunt

  4
  3

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA