DODIK PISAO VRHU EU: Princip, Ferdinand i antisrpski plan

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, predsednik RS istakao je da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama

  • 13

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik najoštrije je kritikovao danas međunarodnu zajednicu zbog namere da naredne godine u Sarajevu organizuje obeležavanje 100. godišnjice od početka Prvog svetskog rata uz obrazloženje da je tu reč o "povoju antisrpskog plana".

Naredne godine, na veliki pravoslavni praznik Vidovdan, 28. juna, navršava se 100 godina od kada je Srbin Gavrilo Princip izvršio atentat na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda i njegovu suprugu Sofiju, što se smatralo povodom za izbijanje Prvog svetskog rata.

U otvorenom pismu predsednicima Evropske unije, Evropske komisije i šefovima država i vlada svih članica Unije, Dodik je istakao da su Srbi u više navrata u poslednje dve decenije bili na udaru međunarodne zajednice po razilčitim osnovama, a da se ovoga puta radi o još jednom, kako kaže, menjanju istorije i njenog povezivanja sa skorom prošlošću BiH.

Dodik kaže da je poznato da sarajevski atentat nije bio pravi uzrok svetskog sukoba, ali dodaje da tu ocenu, ipak, treba ostaviti istoričarima.

Istovremeno, predsednik Srpske je odbacio povezivanje tog događaja od pre jednog veka sa poslednjim ratom, što se, kako ukazuje, nastoji učiniti ovom manifestacijom.

- Zdravo za gotovo se uzimaju navodi da se radi o stogodišnjici atentata ''koji je doveo do izbijanja Prvog svetskog rata (...) i bolnih sećanja na opsadu Sarajeva pre dvadeset godina''. U potpunosti osporavam da ova dva istorijska događaja mogu da se zasnivaju na istim pretpostavkama i pretpostavljam da je ovde u povoju antisrpski plan - napisao je Dodik u pismu, preneo je banjalučki "Glas Srpske".

Dodik, naime, naglašava da Republika Srpska nikada nije zvanično obaveštena o projektu u kojem se navodi i da njegove "aktivnosti (...) treba da posluže kao pokretač vekovnog projekta da Sarajevo postane raskrsnica svih evropskih kultura" (projekat Most kultura).

- Svako ko imalo poznaje činjenice vam može reći da Sarajevo sigurno ne može da bude taj kulturološki san jer je, kao što vam je svakako poznato, 95 odsto stanovnika tog grada bošnjačke nacionalnosti, a ovaj procenat stalno raste. Stoga se pre može smatrati monokulturnim gradom - napisao je, između ostalog, predsednik Srpske u pismu evropskim zvaničnicima.

Dodik ukazuje i na izjavu gradonačelnika Sarajeva Ive Komšića koji je nedavno rekao da je "Evropa shvatila da se najveći sukob nakon Prvog svetskog rata dogodio upravo u BiH".

- Prema tome, smatram da treba staviti upitnik nad dobrim namerama tog projekta - napisao je Dodik.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • сердар јоле

    14. maj 2013 | 17:16

    Мој добри Миле, они народи који су настали као мјешавина нашег одпада и окупатора, немасвоју истирију! И шта ћемо сад? Па измислити је, присвојити и тако даље! Немају свој језик! И шта? Опет измислити на основама српског језика, створити неки свој! Тако и сад на основама српског идентитета, они стварају свој! Јадници!

  • Maric

    14. maj 2013 | 17:26

    Imali neko da zaustavi Mileta da nas ne sramoti po EU on pisao vladama ko on neka licnost pa se nesto on pita u EU boze stoga ne urazumis .... budala

  • vlada

    14. maj 2013 | 18:20

    jedin koji se ovde bruka je ovaj"maric" sa komentarima! Dodiku svaka cast na opravdanom protestu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA