HRVATSKA: Za prolaznu ocenu na fakultetu u Osijeku primali novac, prase, jagnje, gume..

Na listi onoga što su profesori uzimali kako bi zauzvrat upisali prelaznu ocenu nalaze se i alkoholna pića, a najčešće spominjano ime je ime profesora Gorana Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva krivičnih dela

  • 2

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku USKOK sprovodi veliku antikorupcijsku akciju nazvanu "Indeks 2", a prema informacijama do kojih je došao Jutarnji list, profesori su za prolazne ocene najmanje primali novac.

U velikoj akciji 5. aprila privedene su 39 osobe osumnjičene za primanje i davanje mita, protivzakonito posredovanje i zloupotrebu položaja. Na listi predmeta koje su profesori primali nalaze se i nove automobilske gume, po jedno prase, jagnje, kao i skupo alkoholno piće.

Najčešće spominjano ime je ime profesora Gorana Marjanovića, koji se dovodi u vezu sa čak 20 slučajeva krivičnih dela. U jednom slučaju od studentkinje je za obećanu ocenu primio prase i jagnje, a u drugom nove automobilske gume. U jednom navratu mu je obećano 1.000 evra ako sa, za sada nepoznatim profesorom, dogovori prolaznu ocenu iz jednog ispita.

U više navrata Marjanović je, piše Jutarnji list, od studenta tražio da mu kupi iPhone 4, ali nije poznato da li je ovaj uređaj i dobio. Pre početka odbrane diplomskog rada od jednog studenta je tražio skupo alkoholno piće i druge poklone, što je nakon odbrane rada i dobio.

Osumnjičeni profesori su mito primali uglavnom preko posrednika, ali su im nekada i sami studenti prilazili i nudili mito za prolazne ocene, na šta su oni pristajali. Dešavalo se da prelazne ocene studentima budu upisivane i onda kad predaju prazan test, ali i kad uopšte ne izađu na ispit.

(Telegraf.rs/ Izvor: Klix.ba, Jutarnji list)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • alets

    15. maj 2013 | 11:13

    Osijek,a ne Osjek!!!!!

  • pametnica

    15. maj 2013 | 01:56

    Sta pisete za Osjek, koga briga... Pisite o nasim fakultetima gde ovoga takodje ima koliko hoces.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA