RADNICI PRETE: Sprečićemo proslavu Milanskog edikta!

Ukoliko ih do 18. maja ne vrate pod okrilje EPS-a, radnici PRIM-a i "Georada" tog dana blokiraće put ka Viminacijumu

  • 0

Radnici kostolačkih preduzeća PRIM i "Georad" za 18. maj su najavili blokadu puta ka Viminacijumu, na kojem se tog dana organizuje državna proslava jubileja Milanskog edikta, ukoliko ne budu vraćeni u sastav EPS-a, iz kojeg su izdvojeni 2005. godine.

U svojim zahtevima radnici se pozivaju na obećanje dobijeno prilikom restrukturiranja – da će imati prednost pri izboru izvođača radova za potrebe Privrednog društva "Termoelektrane i kopovi Kostolac".

- Radnici nemaju drugi izbor kako bi opstali, jer na četiri poslednja tendera za izvođenje radova u TE-KO Kostolac nisu uspeli da se izbore za nove poslove - rekao je Jovica Tošković, predsednik Sindikata kopova, čiji članovi podržavaju oko hiljadu radnika PRIM-a i "Georada".

Zbog teškog ekonomskog položaja, radnici zahtevaju da se vrate u sastav EPS-a ili da imaju prednost pri odabiru izvođača radova.

- Ukoliko se zahtevi ne ispune, svi ćemo 18. maja blokirati put ka Viminacijumu, kuda treba da prođu najviši državi zvaničnici i diplomatski kor, radi praćenja opere "Aida", povodom obeležavanja jubileja Milanskog edikta. Nemamo nameru da protestujemo po njivama, već smo primorani da primenimo baš ovakvu, radikalnu meru - najavio je Tošković.

Dragan Jovanović, generalni direktor TE-KO Kostolac, rekao je da bi oni rado pomogli PRIM-u i "Georadu", ali ih u tome sprečava zakon.

- Prilikom kontrole državnog revizora, oko 90 odsto primedbi odnosilo se na to što smo radove ustupali ovim preduzećima bez raspisivanja tendera. Zbog toga više nismo u mogućnosti da nastavimo sa takvom praksom - rekao je Jovanović.

U prilog tome da su njihovi zahtevi realni i izvodljivi, radnici navode primer preduzeća "Kolubara metal" iz Lazarevca.

- I ovo preduzeće je izdvojeno iz EPS-a, a sada ga ponovo vraćaju u sastav Rudarskog basena "Kolubara", pa isti princip treba da se primeni i na kostolačka izdvojena preduzeća - kaže Jovica Tošković.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA