POŽAREVAC: Ojadili državu za 6 miliona evra

Požarevačka policija uhapsila je osmočlanu grupu osumnjičenu za poresku utaju

  • 0

U nastavku akcije suzbijanja finansijskog kriminala, Policijska uprava Požarevac i MUP Srbije, danas su uhapsili osmočlanu grupu, osumnjičenu za poresku utaju od 6.000.000 evra.

Među uhapšenima su: Goran Janićijević (38) iz Radinca, vlasnik Privrednog društva “Ema“ DOO Požarevac, Jelena Janićijević (35) iz Radinca, direktor u PD “Ema“, Nebojša Marković (38) iz Kragujevca, direktor u PD “Grin Gas“ i PD “Mar Prom“ iz Zubinog Potoka, Aleksandar Maksimović (32) iz Novog Sada, direktor PD "Tehnodelta distribucioni centar“ Beograd od 1. decembra 2009. do 24. marta 2011. godine, Biljana Lukan, (45) iz Beograda, direktor PD “Tehnodelta distribucioni centar“ Beograd od 24. marta 2011. do 31. decembra 2011. godine, Dejan Savić, (39) iz Smedereva, direktor PD “Kontinetal Gak“ Požarevac, Borivoje Tatić (53) iz Sakula kod Opova i Slaviša Đurić (47) iz Zubinog Potoka.

- Osumnjičeni Nebojša Marković, Aleksandar Maksimović, Biljana Lukan, Dejan Savić, Jelena Janićijević, Goran Janićijević, Borivoje Tatić i Slaviša Đurić, od 1. decembra 2009. do 31. decembra 2011. godine, u nameri da delimično izbegnu plaćanje poreza, davali su lažne podatke o zakonito stečenim prihodima, na taj način što su pribavljali i izdavali lažne račune i otpremnice o prometu sekundarnih sirovina i građevinskog materijala - kažu u policiji.

Takođe, oni su neosnovanim prenosom i podizanjem novčanih sredstava na ime fiktivnih predugovora o kupovini zemljišta, stvorili privid da je PD "Ema” od strane preduzeća "Grin Gas“ i “Mar Prom“, “Tehnodelta distribucioni centar“ i «Kontinetal Gak“, izvršen promet sekundarnih sirovina i mazuta u ukupnoj vrednosti od 3,14 milijardi dinara, rekli su u Policijskoj upravi Požarevac.

Simulovanjem ostalih pravnih poslova u vidu prodaje građevinskog materijala u suprotnom smeru navedenim pravnim licima, kao i navodnim plaćanjima i kompenzacijama vezanim za nabavku sekundarnih sirovina, stvoren je privid da su izmirene obaveze po osnovu nabavke sekundarnih sirovina. Takvim radnjama prikrivena je i prodaja građevinskog materijala u ukupnoj vrednosti od 557 miliona dinara za gotov novac od strane PD "Ema".

Po osnovu napred navedenog prometa, osumnjičeni Jelena Janićijević i Goran Janićijević su porez na dodatu vrednost, koji je sadržan u računima koji se odnose na te nabavke u ukupnom iznosu od 479 miliona dinara, neosnovano iskazivali u poreskim prijavama kao prethodni porez – odbitnu stavku pri obračunima poreza na dodatu vrednost za PD "Ema". Time su izbegli prijavljivanje i plaćanje poreza na dohodak građana u iznosu od 106 miliona dinara.

- Na napred navedene načine, osumnjičeni su izbegli da prijave i plate porez na dodatu vrednost i porez na dohodak građana u ukupnom iznosu od 585 miliona dinara, odnosno oko šest miliona evra, na štetu budžeta Republike Srbije – kažu u požarevačkoj policiji.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA