UPOZNAJTE LJUBLJANU: Šarmantni grad šopinga i ljubaznih domaćina (FOTO)

Grad na reci Ljubljanici oduševio nas je uskim uličicama, istorijskim nasleđem koje se vešto uklapa modernom arhitekturom, kao i sjajnom kuhinjom, vinima i ljubaznim stanovnicima

  • 4

Slovenija je mala država, okružena Austrijom, Mađarskom, Hrvatskom, Italijom, koju zapljuskuje Jadransko more. Prestonica nekadašnje jugoslovenske republike je Ljubljana, grad sa bogatim nasleđem, koji predstavlja harmoničnu mešavinu baroka, secesije i novih arhitektonskih stilova. Telegraf je posetio ovaj mali, šarmantni grad na reci Ljubljanici, udaljen samo nekoliko sati vožnje od Beograda i uživao u lokalnim specijalitetima, kupovini i otkrivanju njenih skrivenih kutaka.

Ljubljana, grad sa oko 300.000 stanovnika, na prvi pogled nas je iznenadio sređenim ulicama i količinom biciklista koji su, kako smo saznali od naših domaćina, ovde zaštićeni kao "beli medvedi". Ljudi su opušteni, ležerno odeveni i vidno raspoloženi na prijatnih 25 stepeni, jer, kako kažu, zima je bila duga i hladna i svi su jedva dočekali proleće.

Smestili smo se u udoban hotel "Antiq palace" u samom centru grada. Na prvi pogled nismo ni pomislili da smo stigli na odredišta, dok nismo otvorili velika drvena vrata iza kojih se pružao lobi, ukrašen vazama cveća, koji je vodio do jedne od najlepših hotelskih bašti prepunoj zelenila. Smešten u bivšoj plemićkoj rezidenciji iz 16. veka ovaj luksuzni hotel odiše rustičnim, a opet modernim šarmom, koji će i najprobirljivijeg putnika ostaviti bez teksta i zadovoljiti sve njegove prohteve. Zbog svoje ušuškanosti predstavlja omiljeno mesto poznatih koji tu pronalaze svoju oazu mira.

ŠARMANTNA OAZA MIRA

Nakon što smo se udobno smestili naša poseta Ljubljani mogla je da počne.

Iako ne obiluje svetski poznatim atrakcijama ovo je grad koji može da se pohvali bogatom istorijom, stilom, umetnošću, a, takođe, predstavlja i sjajnu polaznu tačku za upoznavanje Slovenije. Male ulice prekrivene kaldrmom, očuvane fasade i ljubazni sugrađani svakako je ono što ćete prvo primetiti u ovoj prestonici. Šetnja pored reke Ljubljanice i kafa sa prijateljima u nekom od mnogobrojnih kafića iz kojih se pruža pogled na Ljubljanski zamak, koji je smešten na brdu visokom 376 metara, svakako je nešto u čemu ćete uživati.

Nemojte propustiti da se, nakon kratkog predaha, žičarom popnete do zamka koji godišnje poseti oko milion, kako domaćih tako i stranih, turista, što ne čudi jer se sa te, inače najviše tačke, pruža predivan pogled na čitav grad.

U gradu čije ime znači ljubljena obavezno obiđite i most na kome možete zaključati svoju ljubav po ugledu na slavni Ponte Milio u Italiji. Naime, od 2011. na mostu Mesara, kako je u stvari pravo ime ovog mosta, zaljubljeni su počeli da ostavljaju katance sa imenima i ključeve bacaju u reku, zbog čega ga sve češće zove most Ljubavi.

UŽIVANJE ZA SVA ČULA

Nakon obilaska centra grada ne propustite da posetite šoping grad "Emporium" u BTC centru. U njemu možete pronaći pregršt marki za svačiji džep i stil oblačenja. Na više od 7.000 metara "Emporium" nudi više od 111 odličnih robnih marki. Centar kojem je kumovala Klaudija Šifer ubrzo nakon svog otvaranja 1999. postao je popularan, kako među lokalnim stanovništvom, tako i među strancima.

Ovde možete dobiti i modni savet, odnosno svog ličnog stilistu koji će vam pomoći u odabiru vaše garderobe, koju na licu mesta možete prepraviti pomoću stručnog krojačkog tima koji vam stoji na raspolaganju.

Za kraj ispunjenog dana prošetajte do obližnjeg mediteranskog restorana "DiVino", smeštenog u "Kristalnoj palati", poznatog po specijalitetima od mesa u čije bogatstvo ukusa smo i sami imali prilike da se uverimo. Restoran je smešten u prizemlju zgrade sa čijeg se 20. sprata pruža pogled na grad. Mi smo imali prilike da posmatramo zalazak Sunca, zaista jedinstven prizor. Nakon uživanja za oči vašim nepcima priuštite pravo gastronomsko iskustvo u "DiVinu".  Topla preporuka je srednje pečen biftek na žaru, a kao poslasticu probajte čokoladni sufle, koji će vas oduševiti, i naravno sve to zalijte vrhunskim slovenačkim vinom, koje ćete uz pomoć ljubaznog osoblja odabrati po svom ukusu.

GRAD LUKSUZNOG ŠOPINGA

Drugi dan našeg puta započeli smo obilaskom grada i velikog trga ispred ljubljanskog Rektorata. Inače, grad je poznat i po tome što skoro 10 odsto odnosno 30.000 stanovnika čine studenti, što mu daje poseban mladalački šarm. Nakon obilaska rimskih zidina iz XIV veka, ostataka Emone (staro ime Ljubljane) nastavili smo put ka samom centru grada i Prešernovom trgu koji je vrveo od turista iz različitih krajeva sveta. Pažnju nam je skrenula modna revija brenda Luisa Spagnoli ispred velelepnog zdanja iz XX veka u kojoj je smeštena Galerija Emporium namenjena modnim sladokuscima, koji ne moraju više ići put Italije za omiljene komade dizajnirane garderobe.

Alexander McQueen, Michael Kors, Ralph Lauren, Armani Collezioni, Escada, DKNY, Kenzo, Etro i drugi samo su neka od 100 različitih marki koje možete naći u Galeriji Emporium. Ukoliko ste poklonik elegancije ili ljubitelj džinsa ovde ćete pronaći sve što želite na jednom mestu. Zanimljiv je podatak da godišnje u Galeriju stigne 4.000 tašni i 30.000 pari cipela, a sve kolekcije stižu u isto vreme kao i u ostale gradove u Evropi.

Prepuni utisaka i sa kesama u rukama napuštamo Galeriju Emporium i ljubazno osoblje centra. Na izlazu nas je dočekao pljusak, koji je srećom, bio kratkog daha i nije nas sprečio u nastavku razgledanja.

OSTACI KOMUNIZMA I UMETNIČKI KUTAK

Jedan od najstarijih restorana Ljubljane bio je naša sledeća destinacija. Nakon što smo se ukrcali na brodić koji nas je vodio do odredište uživali smo u prijatnoj vožnji Ljubljanicom koja stanovnicima, iako ne služi za kupanje, dobro dođe za okupljanje na keju i osveženje pored reke u prolećnim i letnjim mesecima.

Nakon kraće vožnje stigli smo do "Livada" kultnog restorana Ljubljančana. Posebni kuriozitet mesta jeste taj što je smešten u bivšoj vikendici vladajuće partije komunista Slovenije. Nekadašnja omiljena lokacija političara, u kojoj su se iza zatvorenih vrata dešavale radnje znane samo onima koji su u zgradu mogli da uđu danas je jedan od najstarijih "gostilni" u gradu.

Nakon okrepljenja i uživanja u lokalnim mesnim specijalitetima, vratili smo se u grad i preostalo vreme iskoristili za kupovinu suvenira u lokalnoj radnjici koja se bavi izradom kozmetike od prirodnih sastojaka "Products of nature" u kojoj nas je dočekala ljubazna umetnica Tanja Sluga, koja je svaki komad svojeručno izradila.

I dok nastavljmo šetnju i lutamo uskim uličicama u blizini Muzičke akademije nailazimo na butik "Podium" čiji modeli u izlogu su nam skrenuli pažnju i prosto nas namamili da ga posetimo. Prijatna vlasnica Irena Rugel Krajcal upoznala nas je sa radnjom u kojoj osim njene kolekcije "Lucky to wear" možete odenuti i modele stranih dizajnera. Svi modeli su vrhunske izrade sačinjeni od vune, kašmira, svile, pamuka, protkani perfektnim šavovima. Ono što svakako treba znati jeste da je butik namenjem više pripadnicama lepšeg pola.

ZMAJ  - SIMBOL GRADA

U smiraj dana, već umorni i prepuni utisaka za kraj smo ostavili poslasticu, simbol Ljubljane - most Zmaja. Ovo je prvi betonski most sagrađen između 1900. i 1901. prepoznatljiv po skulpturi zmaja, prvobitno nazvan Jubilejni most.

Napuštamo Ljubljanu znajući da nam dva dana nisu bila ni približno dovoljna za upoznavanje svega što ima da nam ponudi.

Oduševljeni gradom i njegovim stanovnicima, sa željom da se ponovo ovde vratimo, zaključili smo da je Ljubljana moderan evropski grad, koji se može pohvaliti talentovanim umetnicima, odličnim šopingom, dobrim vinima i svim onim čemu ni najveći hedonisti ne bi odoleli.

Pogledajte galeriju:

(M. R.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vukašin

    26. maj 2013 | 21:53

    Deco šta je sad u Ljubljana polju gde je bila kasarna . Jel još? Služio sam vojsku i bio tamo kad je Marshall umro. Ostalo mi je u sećanju da je lep grad , onako ima nešto kao Novi Sad. Nas vojsku narod baš nije voleo ali nismo imali problema. Komandant kasarne je bio pukovnik Zorc. Tamo je bila raketama baza PVO. Od najmanje ( strela) do najveće rakete (neva,klub...)

  • Samra

    26. maj 2013 | 16:46

    Moj grad:)

  • Igor

    26. maj 2013 | 19:44

    Moje mesto. Vabljeni na prijetno druženje.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA