PAKAO U VENECUELI: Zavladala nestašica toalet-papira!

- Ovo je kap u prepunoj čaši. Imam 71 godinu i ovo mi se događa prvi put - rekao je žitelj Karakasa Manuel Fagundes, u potrazi za toalet-papirom

  • 0

Venecuela, iako zemlja bogata naftom, suočena je sa brojnim nestašicama - od mleka, putera i kafe do toalet-papira. Socijalistička vlada, koja za takvu situaciju optužuje političke protivnike, saopštila je da će da uveze 50 miliona rolni kako bi povećala zalihe.

- Ovo je kap u prepunoj čaši. Imam 71 godinu i ovo mi se događa prvi put - rekao je žitelj Karakasa Manuel Fagundes, u potrazi za toalet-papirom, prenela je agencija AP.

U jednom supermarketu u prestonici Venecuele nije bilo toalet-papira, a u drugom je tek stigao i za tili čas radnja je bila prepuna kupaca.

- Ne mogu već dve sedmice da nađem toalet-papir - rekla je žena koja je odmah dotrčala i stala u red čim je čula da je toalet-papir stigao u tu prodavnicu.

Ekonomisti kažu da su nestašice u Venecueli nastale kao rezultat kontrole cena i trebalo bi da osnovne životne potrepštine budu dostupne najsiromašnijim slojevima društva.

Predsednik Nikolas Maduro, koga je i dugogodišnji lider Ugo Čaves odredio za svog političkog naslednika pre nego što je preminuo od tumora, okrivio je antivladine snage, uključujući i privatni sektor, da su izazvale nestašice s namerom da se zemlja destabilizuje.

Ministar trgovine Alehandro Fleming rekao je da je nestašica toalet-papira proizvod "preterane potažnje" nastale zbog medijske kampanje koja se vodi radi destabilizacije zemlje. Fleming je rekao da je mesečna potrošnja toalet-papira uobičajeno oko 125 miliona rolni, ali da je trenutna potražnja tolika da je neophodno dodatnih 40 miliona rolni.

Vlada je saopštila da će uvesti 760.000 tona hrane i 50 miliona rolni toalet-papira.

Lider opozicije u Venecueli Enrike Kapriles u razgovoru za agenciju AFP upitao je kako je moguće da zemlja sa najvećim rezervama nafte na svetu nema čak ni toalet-papir.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA