Belgijski sud: "Tintin u Kongu" nije rasistički strip

Sud je odluku obrazložio uverenjem da namera čuvenog Erža nije bila da podstakne rasnu mržnju

  • 0

Belgijski sud odbacio je zahtev da se zabrani strip album o avanturama Tintina u Kongu zbog toga što navodno krši zakone o rasizmu, prenosi danas Rojters.

Sud je u obrazloženju naveo da ne veruje da je album iz 1946. "Tintin u Kongu" rađen sa namerom da podstakne rasnu mržnju, što je kriterijum za utvrđivanje da li neko ili nešto krši zakone protiv rasizma u Belgiji.

"Tintin u Kongu" je drugi po redu album koji je Erže uradio, a priča se vrti oko Tintinovih avantura u bivšoj belgijskoj koloniji gde on susreće krijumčare dijamanata i lovce na divlje zveri.

Aktivista iz Konga Bijenvenu Mbutu Mondondo pokrenuo je 2007. godine postupak kako bi sprečio izdavanje albuma za koji kaže da na rasistički način predstavlja Afrikance.

Sud je ocenio da je album urađen 1946. u vreme kada su kolonijalne ideje i dalje postojale i da nema dokaza da je Erže, koji je umro 1983. godine, pisao avanturu sa ciljem da izazove rasizam.

"Jasno je da ni priča ni prodaja nisu sa ciljem da stvore zastrašujuću, neprijateljsku, degradirajuću ili ponižavajuću atmosferu", navodi se u presudi suda.

Advokat Mbutu Mondonda rekao je da će se žaliti na presudu.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA