JEREMIĆ: Imamo instrumente da spasemo planetu od uništenja

Naši problemi sa vodom su takođe povezani sa energetskim problemima. Za obezbeđivanje zaliha vode neophodna je ogromna količina energije, a na isti način i proizvodnja i distribucija hrane zavise od toga

  • 1

Predsedavajući Generalne skupštine UN Vuk Jeremić danas je na otvaranju debate u UN pod nazivom "Održivi razvoj i klimatske promene: praktična rešenja i resursi vode" istakao značaj agende razvoja posle 2015. godine, a za čiju realizaciju su mere usvojene tokom prošlogodišnjeg samita u Riju.

Svetski lideri su u Riju tada usvojili istorijski dokument kojim su utvrđeni okvirni principi agende razvoja posle 2015, a države članice su se prvi put dogovorile o merama kojima će u koherentnu celinu biti integrisane tri dimenzije održivog razvoja - ekonomski, socijalni i ekološki, podsetio je Jeremić.

Time je dat mandat Generalnoj skupštini da osmisli i odredi milenijumske ciljeve razvoja (MDG), kao i da iznađe opcije za njihovo finansiranje i stvori ambijent za monitoring i praćenje njihove suštinske implementacije, ukazao je Jeremić.

Dokumentom iz Rija  ovom je telu takođe zadato da "dodatno integriše održivi razvoj kao ključni element za određivanje okvira aktivnosti UN i da ga adekvatno proprati, između ostalog, i kroz periodične tematske debate, podsetio je Jeremić.

Jeremić je podsetio da su najnovija naučna otkrića potvrdila neke od naših najgorih strahova pošto je utvrđeno da je nivo ugljen dioksida u atmosferi drastično povećan, pa je zbog toga potrebno smanjiti zavisnost našeg ekonomskog rasta od energetskih sistema koji su bazirani na tom elementu.

Globalne temperature su u porastu, a ekstremni vremenski fenomeni su sve češći - dok neke delove sveta pogađaju suše, drugi su izloženi poplavama. Takođe, količine pitke vode se smanjuju pošto njeni izvori presušuju, ukazao je Jeremić.

U tom smislu, naši problemi sa vodom su takođe povezani sa energetskim problemima. Za obezbeđivanje zaliha vode neophodna je ogromna količina energije, a na isti način i proizvodnja i distribucija hrane zavise od toga, naveo je on.

Nove tehnologije za proizvodnju energije daju ohrabrujuće rezultate - tu su solarna i energija vetra čije cene proizvodnje su sve manje, a tu su i druge alternativne vrste energije i biogoriva, istakao je Jeremić.

- Suočeni smo sa egzisitencijalnim izazovima kao nikada pre i imamo instrumente da spasemo planetu od ekološkog uništenja. Ono što nam, međutim, nedostaje je suštinska opredeljenost da te instrumente iskoristimo na koherentan način i da uvidimo koliko malo vremena nam preostaje pre nego što bude kasno - zaključio je Vuk Jeremić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kasnimir

    16. maj 2013 | 22:13

    Ponavlja ko papagaj sta mu se diktira! Osim toga na zapadu se to zna decenijama pa UN ne jebe niko pet posto, ili sad mislite to neko novo saznanje posto srbija 20 godina samo od propagande zivjela dok se ostali svet vec time suocavo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA