DAN BORBE PROTIV HOMOFOBIJE: Posetite tribine, izložble ili piknik

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije u svetu se proslavlja od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti

  • 5

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije - 17. maj u Srbiji će biti obeležen nizom manifestacija, kako bi se skrenula pažnja na tu, još uvek prisutnu, pojavu u srpskom društvu.

Međunarodni dan borbe protiv homofobije i transfobije (IDAHO - The International Day Against Homophobia and Transphobia) u svetu se proslavlja od 1990. godine kada je Svetska zdravstvena organizacija skinula homoseksualnost sa liste bolesti.

Tim povodom će, kako je najavila Gej strejt alijansa, biti organizovana prezentacija godišnjeg Izveštaja o stanju ljudskih prava lezbejki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba u Srbiji za 2012. godinu. Iz GSA su najavili da će o urađenom u 2012. godini i glavnim tačkama Izveštaja govoriti poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić, zaštitnik građana Saša Janković i zamenica šefa misije OEBS u Srbiji Pola Tide.

Povodom 17. maja, u Kulturnom centru "Grad" biće organizovana diskusija "IDAHO talks", u kojoj će učestvovati predstavnici organizacija, medija i institucija koji su kroz dosadašnji rad i profesionalni i lični angažman dali ključan doprinos napretku ljudskih prava i sloboda i razvoju kulturne scene u Srbiji.

Takođe, biće organizovana dodela prve nagrade "DUGA" koja se dodeljuje za doprinos borbi protiv homofobije i transfobije i zaštiti i unapređenju ljudskih prava LGBT osoba u Srbiji, koju je ustanovila GSA i koja će i ubuduće biti dodeljivana svakog 17. maja.

Organizacije za LGBT prava će na Studentskom trgu organizovati i akciju "Šareni piknik", tokom koje će građani moći da razgovaraju sa LGBT aktivistima i učestvuju u kvizu, a biće deljen i promotivni materijali i drugi prigodni pokloni.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović smatra da je stanje u Srbiji, kada je u pitanju homofobija, bolje nego prethodnih godina. Ona je istakla da je homofobija rasprostranjena u svim grupacijama, ali da zabrinjava podatak da su to najčešće mladi.

Zaštitnik građana Saša Janković sutra će, u svom sedištu, razviti LGBT simbol - zastavu duginih boja.

Uoči tog dana, Janković je poručio da su seksualna orijentacija i rodni identitet lična stvar, ali da se zaštita prava na različitost tiče svih.

Kako je istakao, zaposleni u organima javne vlasti - obrazovanju, policiji, zdravstvu, socijalnoj zaštiti i svuda gde se odlučuje o pravima građana, posebno imaju obavezu da razumeju probleme i štite prava onih koji su na udaru homofobije i netolerancije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Desko

    16. maj 2013 | 20:54

    Dali je ovaj svet vise normalan , sad ispadamo da smo mi bolesni...jel da?! Narod nema preča posla nego da gledamo pedere

  • Veljko

    17. maj 2013 | 11:50

    Boli nas uvo sto je to danas. Uostalom sirom sveta postoje bolnice koje odlicno rade i lece na hiljade ljudi koji su zapali pod novim svetskim poretkom tako da je to cista bolest...

  • русија

    17. maj 2013 | 01:15

    болесноооо

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA