Obeležavanje 96 godina od smrti Radomira Putnika

Odavanjem vojnih i državnih počasti u Aleji velikana danas će biti obeležena godišnjica smrti prvog visokog oficira Srpske vojske sa činom vojvode

  • 2

U Aleji velikana beogradskog Novog groblja danas će, odavanjem vojnih i državnih počasti, biti obeleženo 96 godina od smrti vojvode Radomira Putnika.

Putnik, prvi visoki oficir Srpske vojske sa činom vojvode, bio je jedan od naznačajnijih vojnih zapovednika i stratega u nacionalnoj novovekovnoj istoriji.

Srpski vojskovođa, vojvoda, načelnik Glavnog đeneralštaba Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, Putnik, rođen je 24. januara 1847. godine u Kragujevcu.

Vojničko zvanje stekao je na Artiljerijskoj školi u Beogradu. Posle mnogih rasporeda i napredovanja u službi 1903. postavljen je za načelnika Glavnog đeneralštaba.

Putnik je tvorac moderne Srpske vojske koji je u okviru školovanja i obuke oficira uveo rešavanje taktičkih zadataka.

Srpsku vojsku je osavremenio novim naoružanjem, na ključna mesta postavio talentovane oficire i nije dozvolio da se politika umeša u redove vojnika.

Zajedno sa Živojinom Mišićem pripremio je sve ratne planove za Balkanske i Prvi svetski rat.

U periodu od 1912. do 1916. nalazio se na položaju načelnika Vrhovne komande, a posle Kumanovske bitke 1912. postao je prvi srpski visoki oficir sa počasnim činom vojvode.

Sa grčkog ostrva Krf 1916. Putnik je otišao na lečenje u Nicu u Francuskoj, gde je umro 17. maja 1917.

Putnik se bavio teorijom ratovanja i napisao je dela "Služba đeneralštaba" (u dva toma), "Služba i mirno doba" i "Služba u ratno doba".

Putnikovi potomci su, želeći da mu se na svaki način oduže za služenje zemlji, preneli njegove posmrtne ostatke iz Nice i položili ih u posebnu grobnicu koja se nalazi u okviru kompleksa beogradskog Novog groblja.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA