• 0

DIGITALNO MALTRETIRANJE: Kako Fejsbuk i mobilni mogu vama i vašoj deci da zagorčaju život!

U poslednjih godinu dana svaki četvrti srednjoškolac dobio je uznemirujući telefonski poziv i SMS. Broj zloupotreba dece na internetu raste, a roditelji najčešće nemaju pojma o tome

  • 0

Mobilni telefoni i društvene mreže i te kako mogu da zagorčaju nečiji život!

 

To potvrđuju dva najnovija istraživanja: "Digitalno nasilje u školama u Srbiji" i "Bezbednost dece na internetu", koja nedvosmisleno pokazuju da broj zloupotreba putem mobilnih telefona i društvenih mreža među osnovcima i srednjoškolcima rapidno raste.

 

U poslednjih godinu dana svaki četvrti srednjoškolac dobio je uznemirujući telefonski poziv i SMS. Internet je, takođe, idealno mesto da se osnovci i srednjoškolci međusobno maltretiraju.

 

 

- Oko 90 odsto učenika od V do VIII razreda osnovne škole ima mobilni telefon i računar kod kuće, a više od 50 odsto njih ima mobilni telefon s pristupom internetu. Uključeni su i na socijalne mreže, mahom imaju Fejsbuk - navodi se u istraživanju "Digitalno nasilje u školama u Srbiji".

 

Da roditelji nemaju pojma šta im rade deca jasno pokazuju podaci da se 62 odsto osnovaca VII i VIII razreda i 84 odsto srednjoškolaca bar jednom izložilo riziku na internetu.

 

- Davali su lične podatke nepoznatima, ostavljali ih na profilima ili blogovima, odgovarali na poruke nepoznatih osoba. Takođe, prihvatali su pozive za prijateljstva od nepoznatih osoba, komunicirali putem četa s osobama koje ne poznaju i prihvatali sastanke sa osobama koje su upoznali preko interneta - piše u ovom istraživanju.

 

 

Čak 23 odsto srednjoškolaca primilo je bar jednu SMS poruku uznemirujućeg sadržaja, dok je njih 11 odsto doživelo da ih neko snima mobilnim telefonom ili kamerom mimo njihove volje.

 

Njih 17 odsto doživelo je uznemiravanje na socijalnim mrežama.

 

- Oko 12 odsto srednjoškolaca postavilo je tuđe snimke ili fotografije na Fejsbuk, a 9 odsto je pisalo neistine i uvrede na tuđ račun. Interesantno da je čak 35 odsto učenika u srednjim školama namerno slalo svojim vršnjacima kompjuterske viruse - dodaje se u istraživanju.

 

Dobrinka Kuzmanović, istraživač saradnik sa Instituta za psihologiju Filozofskog fakuteta u Beogradu, navodi da se samo jedan odsto osnovaca i srednjoškolaca obraća se za pomoć nekom odraslom iz škole, nešto češće roditeljima, a najčešće vršnjacima.

 

 

- Postoji digitalni jaz između učenika i roditelja, jer 15 odsto roditelja ne koristi internet. Svi roditelji imaju očekivanja da bi škola trebalo da ih upozna sa stepenom digitalnog nasilja i merama zaštite, dok 60 odsto nastavnika misli da bi trebalo da se zabrani upotreba mobilnih telefona u školama - istakla je Kuzmanović.

 

U istraživanju "Bezbednost dece na internetu" ističe se da će 500.000 dece u Srbiji 2017. imati pristup internetu, zbog čega bi mnogi roditelji mogli da se informišu na koji sve način mogu da blokiraju određene aplikacije i kako da vremenski ograniče pristup internetu.

 

Oba istraživanja urađena su na zahtev "Telenora". "Digitalno nasilje u školama u Srbiji" sprovedeno je u saradnji sa Ministarstvom prosvete i Unicefom, a "Bezbednost dece na internetu" je uradila konsultantska kuća "Boston konsalting".

 

(N. Sekulić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA