Amerikanci žele da ulažu u Srbiju!

Dobar deo investitora sa kojima su se sreli već je prisutan u Srbiji,ali su ovom prilikom pokazali spremnost da povećaju svoje investicije zato što vide da je Srbija "zemlja koja želi i hoće da primi investicije iz Amerike"

  • 1

Član Ekonomskog saveta premijera Ivice Dačića i predsednik Izvršnog odbora Erste banke Slavko Carić ocenio je da je upravo završena poseta premijera i poslovne delegacije Srbije Sjedinjenim Američkim Državama bila izuzetno uspešna i da je Srbija postavljena "na radar" investitora.

- Srbija se postavlja, kako to Amerikanci vole da kažu, na radarski ekran investitora, koji se nalaze sa ove strane Atlantika i ono što očekujemo jeste da vidimo sve veći broj investitora koji dolaze u Srbiju. Ali to je bitno i politički zato što veće investicije u Srbiji znače da Srbija postaje bitnija za Ameriku - rekao je Carić, koji je bio u u sastavu srpske poslovne delegcije.

Prema njegovim rečima, dobar deo investitora sa kojima su se sreli je već prisutan u Srbiji ali su ovom prilikom pokazali spremnost da povećaju svoje investicije zato što vide da je Srbija "zemlja koja želi i hoće da primi investicije iz Amerike."

Carić je za Glas Amerike rekao da je u Vašingtonu proteklih dana imao i "neke privatne kontakte sa kongresmenima i zvaničnicima administracije" i ocenuje da se klima i odnos prema Srbiji menjaju.

- Jednostavno ljudi vide da je Srbija zemlja gde žive normalni ljudi, koji žele da žive bolje i da ulažu u svoju budućnost. Sve više vidim dobru volju i dobru energiju koja se širi ovde u Vašingtonu prema Srbiji - rekao je Carić.

Na pitanje kako procenjuje dalje mogućnosti ekonomske saradnje između SAD i Srbije, on je rekao da SAD nisu najveći, već peti ili šesti po redu investitor u Srbiji ali da su američke korporacije koje rade u našoj zemlji dobri ambasadori i za druge investitore koji žele da dođu u Srbiju.

Srbiji su potrebne strane investicije i ono što Amerika ima, odnosno razvijena industrija, posebno industrija usluga i razvijeni brendovi koji Srbiji mogu da pomognu da postane regionalni centrar, napomenuo je on.

- Srbija nije samo tržište za sebe. Srbija je otvorena prema mnogim zemljama - ima izvanredne trgovinske sporazume sa EU, sa Rusijom, sa Kinom, sa Turskom, tako da sva proizvodnja i svi servisi koji se proizvode u Srbiji imaju mnogo, mnogo veće tržište nego što je sama Srbija - zaključio je Carić.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • D.M.

    19. maj 2013 | 18:18

    Ulozili su. Prodaju antisterss tablete, da srbi izlece psihicke rane posle bombardovanja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA