ONKOLOGIJA: Direktor strance lečio preko reda?

Preporučena smena Dušana Jovanovića, direktora Instituta za onkologiju Vojvodine. Strani državljani lečeni preko reda, a organizovan i nezakoniti dopunski rad

  • 1

Agencija za borbu protiv korupcije izrekla je preporuku za razrešenje Dušana Jovanovića sa mesta direktora Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, jer je, navode u tom dokumentu, utvrđeno da je omogućio da se na Institutu organizuje nezakoniti dopunski rad i formiraju liste čekanja onkoloških bolesnika.

Agencija je utvrdila da je Jovanović, umesto izdavanja potvrda o nemogućnosti pružanja usluga radiološke terapije u roku od 30 dana od kada su se pacijenti javili sa lekarskim uputom, omogućio da se na Institutu formiraju liste čekanja u dopunsko radno vreme. Utvrđeno je da su se na taj način preko reda ubacivali strani državljani, a da je, u cilju sticanja materijalne koristi, nepotrebno izložio radiologe iz ove ustanove prekomernom štetnom dejstvu zračenja.

U rešenju Agencije za borbu protiv korupcije dodaje se da Jovanović nije na vreme ukazao nadležnima na problem nedostatka aparata za zračnu terapiju, što je uticalo na povećanje broja pacijenata koji čekaju na započinjanje radioterapijskih procedura. Dodaje se da je Jovanović, koristeći javnu funkciju za sticanje koristi, doveo u sumnju poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje funkcije.

Podsećamo, jedan od dva aparata za zračenje onkoloških bolesnika pokvario se u drugoj polovini aprila, zbog čega su mnogi pacijenti ostali bez spasonosne terapije.

Najilustartivniji primer strašne realnosti je Novosađanka Milica Aužina (59) kojoj je rak pluća, metastazirao na mozak i kičmu, dok je čekala da stigne na red na terapiju zračenjem. Osećaj gde se neko igra vašom sudbinom, kaže, najviše je boli.

- Kad sam otpuštena iz bolnice, prepisano mi je zračenje na koje sam čekala 10 meseci.  Međutim, kada sam konačno otišla na markiranje za zračenje, već se rak proširio, i to na četvrti i peti vratni pršljen i mozak. Odlaganjem zračenja skratili su mi život. Želim, ali nemam snage da ih tužim, i ovog zla mi je previše - kaže Milica.

Direktor Instituta za onkologiju Dušan Jovanović rekao je kako se panika i loša atmosfera prave tamo gde je nema i da se „stvari preuveličavaju".

- Na zračenje trenutno čeka oko 400 pacijenata, aparata je premalo, nedostaje nam bar još šest, a nije moja dužnost da kupim nove, već je to pod ingerencijom viših instanci - kaže Jovanović.

- Postoje dve grupe pacijenata koji čekaju zračenje, jednima je ono lečenje, a onim drugima samo pomoć da im se ublaže bolovi. Oni prvi imaju prioritet.

Na molbu da prokomentariše izveštaj Agencije za borbu protiv korupcije, Jovanović je kratko rekao da je u odgovoru Agenciji sve objasnio, te da ništa od navedenog nije tačno.

- Zato vas molim da ne pišete ništa što je ružno i ne rušite ugled našeg Instituta - dodao je Jovanović.

(Telegraf.rs / Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • mirko

    20. maj 2013 | 06:27

    Nista novo na .vma. Isto se lece pacijenti koji imaju lovu odma da plate preko reda !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA