Izrael otkazao misiju UN, Palestinci politizuju problem Istočnog Jerusalima

- Palestinci ne poštuju razumevanje. Poseta je trebalo da bude profesionalna, ali oni preduzimaju mere koje pokazuju da politizuju događaj i da ne dopuštaju da se delegacija fokusira na profesionalnu stranu toga - izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova

  • 0

Izrael je saopštio danas da otkazuje dolazak delegacije Ujedinjenih nacija, koja je planirala da započne misiju istrage u jerusalimskom starom gradu. Obrazloženje je - palestinsko politizovanje misije.

 

- Palestinci ne poštuju razumevanje. Poseta je trebalo da bude profesionalna, ali oni preduzimaju mere koje pokazuju da politizuju događaj i da ne dopuštaju da se delegacija fokusira na profesionalnu stranu toga - izjavio je neimenovani zvaničnik Ministarstva spoljnih poslova za AFP.

 

On je precizirao da su Palestinci hteli da misija istraži šta Izrael preduzima u Jerusalimu, u čijem istočnom delu oni nameravaju da osnuju svoju prestonicu.

 

Izraelski zvaničnik je objasnio da je suprotno dogovoru postignutom u aprilu u štabu UNESKO u Parizu, Palestinska uprava insistirala da odvede delegaciju na Brdo hrama, kako bi se sastala sa političkim zvaničnicima, a ne samo inzenjerima, arhitektama i profesionalcima.

 

 

Izrael smatra da je to neprihvatljivo i nada se da je dolazak delegacije samo odložen, a ne otkazan.

 

Nije, međutim, jasno da li je neko iz delegacije već doputovao. Dogovor je bio da se ispita rad na očuvanju i rehabilitaciji jerusalimskog starog grada u zamenu za palestinski pristanak da odloži pet antiizraelskih rezolucija u toj agenciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu.

 

Brdo hrama je sveto mesto i za Jevreje jer su se tamo nalazili drevni jevrejski hramovi, ali i za Arape, koji ga nazivaju Uzvišeno utočište (Haram al Šarif). Tamo je sada džamija Al Aksa, treća po značaju u islamu. To sveto mesto nalazi se u istočnom Jerusalimu koji je Izrael okupirao u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalim ostati večna prestonica Izraela.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA