Amerikanci snimili crtani film o Tesli, skupljaju pare da mu dignu spomenik (FOTO) (VIDEO)

Pokretač ideje za podizanje spomenika Nikoli Tesli, sa besplatnim "vaj-fajem" usred Silicijumske doline, jeste biznismen Dorian Porter, koji je bio izrevoltiran potcenjivanjem otkrića do kojih je srpski naučnik došao

  • 2

Napore Amerikanaca da podignu impozantnu bronzanu statuu velikog srpskog naučnika Nikole Tesle usred kalifornijske Silicijumske doline, u Palo Altu, podržala je i grupa američkih animatora sa krajnje inventivnim crtanim filmom.

Autori su film postavili na Jutjub pod parolom: "Podržite kompaniju "Kickstarter" da se podigne spomenik Nikoli Tesli, čoveku koji je pre izuma automobila i nastanka Silicijumske doline došao do otkrića kojima se čude i naučnici 21. veka".

U četvorominutnom filmu, na krajnje duhovit način, prikazana je razmena mišljenja između aktuelnih naučnika iz najvećeg središta savremene industrije i Nikole Tesle. Pritom je u centru satiričnog autorskog osvrta pre svega to koliko savremeni naučnici zaostaju za Teslinim razmišljanjem. Vrhunac svakako predstavlja sam završetak filma u kome veliki naučnik, izgubivši strpljenje, pretvara jednog od sagovornika u robota, iznerviran što ga umesto Nikola, sve vreme oslovljava sa Nik.

Maketa Tesline statue već je završena, a očekuje se da će ovaj spomenik, inače prvi sa besplatnim "vaj-fajem", biti postavljen na planiranom mestu do kraja godine.

Podrška izgradnji spomenika može se pružiti i na Tviteru.

Podsetimo, pokretač ideje za podizanje ovog monumentalnog zdanja je biznismen Dorian Porter, koji se, prema sopstvenom priznanju, zainteresovao za lik i delo našeg naučnika pre četiri godine.

Tada je, kako je jednom prilikom izjavio, bio izrevoltiran činjenicom do koje mere se potcenjuju vizije čoveka koji je pre 100 godina došao do otkrića kojima se najbriljantniji umovi današnjice i dalje dive.

Nakon višemesečnog razmatranja, Porter je sa saradnicima zaključio da bi najbolje bilo Teslu predstaviti sa velikom sijalicom u ruci, dodajući, međutim, da je i dalje otvoren za predloge.

Na sajtu firme Kickstarter, koja prikuplja novac za ovaj projekat, postavljen je film o tome kako teku radovi na Teslinom spomeniku, ozvučen numerom "Molitva" Marije Šerifović. Objavljeno je i da je do sada uloženo, ni manje ni više, 123.000 dolara u ovaj projekat.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola Tesla

    20. maj 2013 | 23:39

    Lepo. Hvala vam, a sad je na redu da se javite Romanu Toliću, producentu i rešiseru iz Beča, ekspertu Ujedinjenih Nacija za inovacije i preduzetništvo, i organizatoru svetske kampanje za film : RETURN OF TESLA, INFINITI AND ETERNITY, i sazanćete šta Tesla danas oseća, misli, priča, radi, i šta želi, naravno svoju laboratoriju. Pomozite Romanu Toliću u skupljanju mikrofinansija za navedeni film. Hvala unapred. N.T.R.

  • Mimster

    21. maj 2013 | 11:33

    Oni nece za jos 150 godina moci da razumeju o cemu ovoj covek prica, zato sto je njihovo skolstvo jako slabo i zbog cega su oni po prilicno glupi i zadupljeni.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA