Srpska desnica sanja o obnovi nacionalizma

Protest zbog sporazuma s Kosovom pokazao je da postoje duboke podele unutar srpske desnice, koja bi u političkom smislu i dalje mogla predstavljati ozbiljnu snagu ako se pridruži javnom nezadovoljstvu vladajućom koalicijom

  • 0

Protest zbog sporazuma s Kosovom pokazao je da postoje duboke podele unutar srpske desnice, koja bi u političkom smislu i dalje mogla predstavljati ozbiljnu snagu ako se pridruži javnom nezadovoljstvu vladajućom koalicijom.

Sedeći pod ikonom okačenom pored karte Kosova u kancelariji novog pokreta “Zavetnici”, Milica Đurđević mašta o ujedinjenju svih struja koje se protive članstvu u Evropskoj uniji (EU) i žele da zadrže Kosovo unutar Srbije.

Đurđevićeva, studentkinja političkih nauka, kaže da njena organizacija, koja je nastala u februaru prošle godine, sada broji nekoliko hiljada članova. Svoje stavove popularišu preko interneta, a članstvo im je u stalnom porastu.

- Borimo se za promenu načina na koji se upravlja državom – promenu vlasti i okretanje ka Rusiji, a protiv članstva u EU - objašnjava Đurđevićeva zagledana u malu zastavu Srbije na stolu.

“Zavetnici” su jedna od nekoliko desničarskih grupa koje su u prestonici protestovale protiv sporazuma između Beograda i Prištine postignutog 10. maja u Briselu uz posredovanje EU. Među demonstrantima bilo je visokih crkvenih zvaničnika, članova opozicionih partija, poput Srpske radikalne stranke (SRS), Demokratske stranke Srbije (DSS), konzervativnih “Dveri”, naklonjenih Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), kao i pripadnika organizacije “Obraz”, čije je delovanje zabranjeno.

Protest koji su organizovali Srbi s Kosova okupio je više hiljada ljudi. Demonstranti su zahtevali da Ustavni sud Srbije ospori ustavnost Briselskog sporazuma, prema kojem su nadležni iz srpskih opština pristali da ukinu srpske institucije na Kosovu i stave ih pod nadležnost Prištine u zamenu za datum početka pregovora o članstvu u EU.

Međutim, na mitingu na kojem je trebalo da se pokaže snažan i jedinstven nacionalni pokret otkrivene su njegove suštinske slabosti. Vodeći srpski mediji su u svom izveštavanju umanjili broj prisutnih, ali ih je bilo suviše malo da bi se nametnuli kao ozbiljna snaga.

- Oko ujedinjenja desnice ima više pompe nego što se na tome zaista radi - kaže Milica Đurđević.

Ipak, ona je puna optimizma:

- Ovo je trenutak kada sve političke frakcije treba da deluju zajedno. To bi u nekom trenutku moglo da rezultira zajedničkom političkom platformom i učešćem na novim izborima.

Ipak, taj trenutak neće doći tako brzo. Nacionalni blok u Srbiji daleko je od ujedinjenja. Neke organizacije su zabranjene, druge imaju različite strategije delovanja, mnoge se trude da obezbede sredstva, nedostaje im jasna i nedvosmislena podrška SPC-a, dok njihove interese u Skupštini zastupa samo jedna partija – DSS, koju predvodi Vojislav Koštunica.

Povrh svega, nije im lako da dobiju medijsku pažnju, jer mediji u Srbiji tradicionalno podržavaju vlast.

Godišnjica bitke na Kosovu, koja se odigrala 28. juna 1389, mogla bi biti dan kada će se pokazati jedinstvo desnice, ali nacionalisti se već prepiru oko toga ko će iće gde.

Za isti dan zakazana su dva velika događaja, jedan u Beogradu, a drugi na Gazimestanu na Kosovu, gde se nalazi spomenik u znak sećanja na bitku.

Desničarske organizacije zajedno s crkvenim velikodostojnicima, političarima i običnim narodom tradicionalno odlaze na Gazimestan pod policijskom pratnjom da obeleže bitku koja se smatra simbolom srpskog patriotizma.

Marko Jakšić, poslanik DSS-a iz Kosovske Mitrovice, koji se odlučno suprotstavlja Briselskom sporazumu, kaže za BIRN da ove godine očekuje da protest u Beogradu organizuju opozicione partije kao što su SRS, “Dveri” ili DSS.

- Pitanje Kosova i Metohije nije samo pitanje Srba s Kosova, nego nacionalno pitanje i svi treba da se više angažuju na odbrani KiM - napominje Jakšić.

Međutim, Srpski nacionalni pokret 1389, desničarska organizacija koja broji na desetine hiljada članova, osnovan s ciljem da “ujedini sve srpske zemlje”, kaže da će njegovi članovi 28. juna ići na Gazimestan, ali neće prisustvovati protestu u Beogradu.

- Mislim da je važnije biti na Gazimestanu za Vidovdan nego strančariti po Beogradu - kaže predstavnik SNP 1389 Igor Jovanović i dodaje:

- Veliko je pitanje da li će protest u Beogradu biti samo narodni protest ili strančarenje.

Druga organizacija, SNP Naši, koja je do 2010. bila ujedinjena sa SNP 1389, takođe će ići na Gazimestan umesto da protestuje u Beogradu.

I Ivan Ivanović, predsednik SNP Naši, najavio je niz događaja širom Srbije s ciljem rušenja aktuelne “izdajničke” vlade. “Zavetnici” će ipak učestvovati na protestu u Beogradu, a priključiće se skupu na Kosovu dan ranije ili dan kasnije.

Pored toga što nije jedinstven, problem desnog bloka predstavljaju i protivrečne poruke iz SPC-a, koja se smatra zaštitnikom Kosova i nacije.

Patrijarh Irinej je u aprilu uputio otvoreno pismo premijeru Ivici Dačiću, tražeći od njega da prekine pregovore s kosovskim zvaničnicima. Tokom protesta u Beogradu 10. maja, dvojica vladika – Amfilohije Radović iz eparhije Crnogorsko-primorske i umirovljeni Atanasije Jevtić – odrekli su se Dačića, te predsednika Tomislava Nikolića i potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, kao izdajnika. Oni su održali javnu molitvu sa željom da Vladu prizovu pameti. Ipak, samo dan kasnije, patrijarh Irinej je prekorio vladike koje su na protestu učestvovale bez njegovog blagoslova.

U maloj kancelariji “Zavetnika” prepunoj zastava, plakata i brošura, članovi pokreta žale se da nijedna politička partija ne zastupa njihova uverenja.

- Više od 30 procenata srpskog naroda podržava ciljeve za koje se zalažemo - kaže predsednik “Zavetnika” Stefan Stamenkovski.

- Nama je potreban konsenzus svih političkih strana kako bismo dobili ono što želimo – zaustavljanje sprovođenja Briselskog sporazuma i stvaranje dugo očekivanog nacionalnog bloka - dodaje on.

Politički analitičar Jovo Bakić objašnjava da su radikali pre odvajanja Nikolićeve Srpske napredne stranke (SNS) bili vodeća snaga koja je ideološki ujedinjavala ove pokrete.

- Vladajuća SNS se značajno promenila od odvajanja 2008, te su od patriotskih branilaca Kosova postali vatrene pristalice članstva u EU. Posledica toga je da značajan broj glasača opredeljenih za desnu opciju, od 20 do 25 odsto biračkog tela, nema predstavnika u Skupštini - tvrdi Bakić, pa nastavlja:

- Ako se ujedine, to bi mogla da bude ozbiljna snaga na sledećim izborima i ne vidim kako bi mogla da bude formirana Vlada bez njih. Profitiraće od ekonomske krize, pitanja Kosova i gubitka teritorija na kojima žive Srbi - kaže on.

Bakić veruje da bi Crkva podržala ujedinjenje desnog bloka zato što deli istu ideologiju: tradicionalizam, porodične vrednosti, ksenofobiju i homofobiju. On smatra da je glavni nedostatak ovog bloka to što na njegovom čelu ne postoji jaka i autoritativna figura.

- Nisam siguran ko bi se mogao pojaviti kao lider, imajući u vidu da je Koštunica stara i istrošena figura, dok je vođa radikala Vojislav Šešelj na suđenju u Hagu, a "Dveri" do sada nisu stvorile takvog lidera. Ipak, smatram da ovaj blok ima najveći potencijal rasta - ističe on.

Milica Đurđević gaji slične nade.

- Razočarana sam i vladajućim strankama i opozicijom. Problem je u tome što opozicija nije dovoljno jaka da se suprotstavi Vladi - kaže ona.

- Naš cilj je da uđemo u politiku jer tamo možemo da dobijemo ovu bitku. Tako ćemo izbeći medijsku blokadu i marginalizaciju - napominje Đurđevićeva.

- Da, potrebno je ući u sistem - dodaje Stefan Stamenkovski ushićeno.

(Telegraf.rs / Izvor: balkaninsight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA