Zbog masakra priveden pripadnik Žandarmerije!

Po odobrenju tužioca za ratne zločine, zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u masakru Albanaca u Ljubeniću, dvojici osumnjičenih, od kojih je jedan pripadnik Žandarmerije, određeno zadržavanje do 48 sati

  • 1

Po odobrenju tužioca za ratne zločine, zbog osnovane sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva u selu Ljubenić tokom aprila i maja 1999. godine, dvojici osumnjičenih, od kojih je jedan aktivni pripadnik Žandarmerije, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati.

Tužilaštvo za ratne zločine u Beogradu saopštilo je da se uhapšeni terete da su, zajedno sa još trojicom osumnjičenih, "izvršili ratni zločin nad najmanje 65 civila" u kosovskom selu Ljubenić, koje su srpske paravojne formacije napale u aprilu 1999. godine.

Na teret K.V. i P.L. se stavljaju i "prve deportacije i prebacivanje posmrtnih ostataka iz sela Ljubenić u policijski centar za obuku u Batajnici", gde su 2001. godine u masovnoj grobnici otkrivena tela 750 osoba sa Kosova.

Jedan od uhapšenih osumnjičenika pripadnik je Žandarmerije, dok o drugom za sada nema podataka.

Napad na selo Ljubenić srpska paravojna formacija "Šakali", koja je delovala pod zaštitom Vojske Jugoslavije (VJ), izvela je 1. aprila 1999. godine, u jeku sukoba između srpskih snaga bezbednosti i Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Trinaestorica bivših pripadnika "Šakala" optužena su za ubistva najmanje 100 Albanaca počinjena od aprila do juna 1999. godine u četiri sela na Kosovu – Ljubenić, Ćuška, Pavlan, Zahač.

Ključni svedok Tužilaštva Zoran Rašković, pripadnik "Šakala" tokom rata na Kosovu, dao je 22. aprila pred Specijalnim sudom u Beogradu živopisan iskaz o svirepim ubistvima koje je počinila jedinica.

- U Ljubenić smo ušli rano izjutra - izjavio je Rašković.

- Bila je to uobičajena vojna akcija – ušli smo u selo, naterali žitelje da napuste svoje kuće i okupe se u centru sela, kod džamije", kazao je on.

- Okupilo se oko 60 do 100 seljana. Izgledali su uplašeno. Kao ovce pred klanje. Zatim je jedan Albanac istupio iz grupe i rekao: 'Što se ponašate kao razbojnici?  Tada je 'Mrtvi' (nadimak komandanta jedinice Nebojše Minića) pucao u njega i kazao: 'Svako ko uvredi srpskog policajca proći će ovako - dodao je Rašković.

Posle toga su počela masovna ubistva, naveo je on.

- Sećam se samo trojice pripadnika jedinice kako nasumično pucaju u grupu civila koja se tamo okupila. Ne znam koliko je trajalo. Još vidim njihova krvava tela. Bio je to masakr - rekao je Rašković.

U nedavnom intervjuu za BIRN, Rašković je izjavio da neće identifikovati muškarce koji su počinili ubistva u Ljubeniću jer srpske vlasti odbijaju da mu izdaju lične dokumente.

Na početku suđenja Rašković je bio zaštićeni svedok, ali je kasnije tražio da mu se ukinu mere zaštite, tvrdeći da je izložen pretnjama i zastrašivanju Jedinice za zaštitu svedoka (JZS).

Grupi u kojoj su bili K. V. i P. L., stavlja se na teret da su sa još trojicom osumnjičenih izvršili ratni zločin nad najmanje 65 civila kao i prve deportacije i prebacivanje posmrtnih ostataka u masovnu grobnicu u Batajnici iz sela Ljubenić.

Tužilaštvo je do dokaza u ovom predmetu, između ostalog, došlo na osnovu svedočenja više svedoka sa kojima je zaključen Sporazum o svedočenju, a koji su bili neposredni učesnici u pomenutim događajima.

Masakri u Ljubeniću označavaju niz masovnih ubistava kosovskih Albanaca u selu Ljubenić, južno od Peći, tokom rata na Kosovu 1998-1999. godine.

(D. Z. / BIRN))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MUNJA-PEC

    21. maj 2013 | 16:54

    izdrzi brate VLADANE KRSTOVICU juce su te oslobodili a danas te hapse,hapse casne i postene ljude koji zu se borili za ovu zemlju,a pustaju zlocince ,sta je sa kleckom ,sa gnjilanskom grupom za 60 ubistva dobili su po 3 ,4 godine,usred Srbije prave spomenike zlikovcima koji su ubijali srpsku decu i policiju,slikaju se sa zastavom tkz.republike kosovo u sred beograda,dokle vise ponizenja

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA