Ruski bezbednjaci ubili vođu islamista na Kavkazu!

Prema podacima ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), Mutalijev je bio jedan od vođa kriminalnog podzemlja u Ignušetiji, takozvani vojni emir međunarodne terorističke organizacije Emirat Kavkaz, desna ruka Doku Umarova, vođe te organizacije koja se bori za uspostavljanje islamske države

  • 2

Ruske bezbednosne snage ubile su danas Džamaleila Mutalijeva, najbližeg saradnika vođe severnokavkasnih pobunjenika Doku Umarova, u okviru nastojanja Moskve da suzbije terorizam u regionu Kavkaza pre Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sledećeg februara.

 

- Mutalijev je bio među jedan odsto onih na koje nisu delovali nikakvi pozivi. Pokušavali su da ga nagovore da se preda, ali je on odveo celu porodicu u inostranstvo i otpočeo s ubistvima ljudirekao je pomoćnik sekretara Saveta bezbednosti ruske republike Ingušetije Timur Bokov.

 

Prema podacima ruske Federalne službe bezbednosti (FSB), Mutalijev je bio jedan od vođa kriminalnog podzemlja u Ingušetiji, takozvani vojni emir međunarodne terorističke organizacije Emirat Kavkaz, desna ruka Doku Umarova, vođe te organizacije koja se bori za uspostavljanje islamske države, saopštili su u ruskom Nacionalnom antiterorističkom komitetu (NAK).

 

Mutalijev je ubijen zajedno sa teroristom Alihanom Ozdojevom u pucnjavi u gradu Nazran u Ignušetiji, rekao je Bokov.

 

- Desna ruka Doku Umarova je neutralizovana - rekao je predsednik Ignušetije Junus-Bek Jevkurov za agenciju RIA Novosti.

 

Mutalijev je bio glavni organizator bombaškog napada na pijaci u gradu Vladikavkaz 2010. kada je pogunulo 18 ljudi.

 

 

Prema saopštenju NAK, njih dvojica su bili naoružani ručno izrađenim granatama, automatom Kalašnjikov i pištoljima.

 

NAK je u januaru 2012. proglasio Matalijeva mrtvim, ali je kasnije saopštio da je pogrešno identifikovao telo jednog ubijenog u pucnjavi sa snagama bezbednosti, preneo je Rojters.

 

Rusija nastoji da suzbije pobunu islamista na uglavnom muslimanskom severnom Kavkazu. Predsednik Rusije Vladimir Putin je naložio vlastima da osiguraju da pobunjenici ne izvrše napade za vreme Zimskih olimpijskih igra 2014. u Sočiju na Crnom moru.

 

Nakon više od jedne decenije od suzbijanja pobune u Čečeniji, napadi islamista u obližnim regionima su i dalje česti.

 

U eksplozijama dve automobilske bombe u ponedeljak poginule su najmanje četiri osobe i na desetine ranjeno u glavnom gradu Dagestana koji se graniči sa Čečenijom.

 

Kremlj je zabrinut zbog širenja nemira van kavkaskog regiona. Ruske snage bezbednosti su u ponedeljak u predgrađu Moskve ubile dvojicu terorista za koje se sumnja da su pripremali teroristički napad u ruskoj prestonici.

 

Grupacija Emirat Kavkaz je preuzela odgovornost za samoubilački bombaški napad u januaru 2011. na moskovskom aerodromu Domodedovo, kada je poginulo 37 ljudi i za dva bombaška napada na moskovski metro u 2010. kada je život izgubilo 40 osoba.

 

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA