Srbija počela pripreme za nuklearku?

Srbija je podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, odnosno u međunarodnoj grupi koja se bavi kontrolom izvoza nuklearnog materijala, tehnologije i opreme

  • 9

Prošle godine naša zemlja podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, iako je do 2015. na snazi moratorijum na nuklearna postrojenja.

Srbija je podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača, odnosno u međunarodnoj grupi koja se bavi kontrolom izvoza nuklearng materijala, tehnologije i opreme, objavio je „Alo!" Stručnjaci u Srbiji strahuju da je apliciranje u ovu organizaciju, koju čine države koje mahom imaju nuklearne elektrane ili ih u skorije vreme planiraju, samo priprema terena za izgradnju nuklearke i kod nas!

Podatak da je naša zemlja podnela zahtev za članstvo u Grupi nuklearnih dobavljača objavljen je i u izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2012. godinu. Sijka Pistolova, ekonomski analitičar i urednik sajta „energyobserver.com", izričita je da Srbiji nije potrebno nikakvo članstvo u ovoj ili sličnim organizacijama kada je kod nas još uvek na snazi moratorijum, odnosno Zakon o zabrani izgradnje nuklearnih elektrana (do 2015.). Stoga, ovaj zahtev za članstvo, ona ocenjuje kao „vrlo sumnjiv".

- Članstvo u ovoj grupi je bespotrebno kada u našoj zemlji važi moratorijum na ovakve aktivnosti. Iz tog razloga deluje mi kao da se u potaji priprema teren za izgradnju nuklerane elektrane i kod nas, i to u bliskoj budućnosti – upozorava Pistolova, koja ističe da je nuklearka skupa investicija kojom bi Srbija samo povećala zavisnost od sveta.

Izgradnja nuklearke košta od pet do 10 milijardi evra, za šta bi morali da podignemo kredit i dodatno se zadužimo. Zatim bismo morali da nalazimo sredstva za uvoz nuklearnog goriva, kao i za preskupo skladištenje nuklearnog otpada – zaključuje ona.

Kako se već nekoliko godina intezivno priča o demontaži reaktora u Vinči, čime bi se praktično završila nuklearna epoha u Srbiji, dodatno se postavlja pitanje koji je interes naše zemlje za ulazak u ovu organizaciju, čiji su ciljevi neširenje nuklearnog naoružanja kroz kontrolu izvoza. Nikola Aleksić, predsednik „Ekološkog pokreta Novi Sad" podseća da su mnogi političari na visokim funkcijama i ranije lobirali za tu ideju:

- Pre nekoliko godina, mi smo obavestili javnost da je bivši predsednik Srbije Boris Tadić sa rukovodstvom multinacionalne nuklearne kompanije „Vestinghaus" ugovorio kredit kojim će biti izgrađena nuklearna elektrana u Kostolcu. Tadić je to negirao, ali je Dragan Đilas, prvo potvrdio, a onda se kasnije branio da je za sve kriv službenik Narodne kancelarije koji mu nije rekao da u Srbiji postoji zakon koji to zabranjuje – objašnjava Aleksić i ističe da posebno zabrinjava mogućnost da učlanjenje u pomenutoj Grupi otvara vrata Srbije za ulazak nuklearnog otpada ostalih članica ove grupe.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • vlada

    21. maj 2013 | 18:03

    E samo nam jos to falilo

  • vlada

    21. maj 2013 | 18:04

    E nuklearku ce da prave negde na jug a sve sto je lepo prave u beograd

  • nidza

    21. maj 2013 | 21:02

    Alo bre pa za nekoliko godina ni struju necete imati koliko trosite! Gradite kuce i stanove bez energetskog pasosa kao da ste u Africi i jos se bunite sto ce nuklearku da prave! Ma stavio bih vam nuklearku u sred Beograda pa da na njoj grafite crtate!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA