KIRBI: Američke IT kompanije sad znaju da Srbija ima ozbiljne namere

Poseta Ivice Dačića kompanijama iz oblasti visokih tehnologija u SAD je snažan signal i one će sada sigurno razmotriti mogućnost širenja svog poslovanja i na Srbiju, smatra američki ambasador u Beogradu

  • 0

Glavni rezultat posete premijera Ivice Dačića kompanijama iz oblasti visokih tehnologija u SAD je u tome što one sada znaju da je Srbija ozbiljna u nameri da privuče njihove investicije, jer ne šalje svaka država svog šefa Vlade u njihova sedišta, izjavio je Majkl Kirbi, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji.

- To je snažan signal i one će sada sigurno razmotriti mogućnost širenja svog poslovanja i na Srbiju - rekao je Kirbi za "Danas" posle povratka iz Amerike, gde je pratio Dačića u poseti američkim IT kompanijama.

Kirbi je istakao da ta poseta ima više važnih rezultata, jer su se sreli sa ozbiljnim ljudima i ozbiljnim kompanijama - sa Stivom Balmerom, šefom Majkrosofta, Sandrom Kec, predsednicom Orakla, ali i oni su se sreli sa šefom Vlade jedne države.

- To će ih navesti da ozbiljno razmatraju Srbiju kao destinaciju, kada budu gledali gde da šire svoje poslovanje - rekao je Kirbi, navodeći da je za stvarni dolazak tih kompanija potrebna kvalifikovana radna snaga.

Američki ambasador smatra da u Srbiji "verovatno ima kvalifikovanih ljudi" kojima je potrebna mala dodatna obuka.

On je, kao važno, istakao i da sada u nekim od tih ozbiljnih kompanija rade Srbi, i da su neki od njih bili i na čelu celih razvojnih sektora u firmama iz Silicijumske doline.

- To pokazuje da ovde ima ljudi ili ih je bar bilo koji su vrlo sposobni. Ali neke reforme moraju da se sprovedu u Srbiji. Jedna od njih je u Zakonu o radu - naglasio je Kirbi.

On je objasnio i da američke kompanije nisu duboko gledale ovo tržište, ali da može da kaže, pošto poznaje Zakon o radu, da će one pogledati i razmisliti jer je "ovde skoro nemoguće bilo koga otpustiti".

- To je vrlo skupo, a mnoge kompanije žele fleksibilnost radne snage. Fleksibilnost znači da, ako neko prestane da radi i da dolazi svakog dana na posao, vi možete da ga se otarasite. Ovde Zakon o radu nije vrlo fleksibilan - naveo je Kirbi, dodavši da je on, ipak, diplomata, a ne biznismen.

Prema njegovim rečima, američke kompanije će gledati niz faktora - obrazovanje, brz internet, engleski, ali i poresku politiku, politički rizik.

Politički rizik, prema Kirbiju, manji je nego što je bio, a Srbija dobija drugačiji i bolji prijem sada nego pre 20 ili pre 15 godina.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA