BAHATE EVROKRATE: Broj komesara neće biti smanjen!

Bečki dnevnik "Kronen cajtung" ukazuje da su zemlje članice dogovorile, suprotno Lisabonskom sporazumu, da i ubuduće svaka zemlja članice treba da ima po jednog komesara, što će biti potvrđeno na današnjem Samitu

  • 0

Evropska unija se ponovo našla na meti kritike javnosti, ovaj put zato što je tajno dogovoreno da broj članova Evropske komisije (EK) ne bude smanjen, tvrdi bečki dnevnik "Kronen cajtung".

List ukazuje da su zemlje članice dogovorile, suprotno Lisabonskom sporazumu, da i ubuduće svaka zemlja članice treba da ima po jednog komesara, što će biti potvrđeno na današnjem Samitu.

Troškovi komesara iznose oko 54 miliona evra godišnje, a njihov broj treba čak i da se poveća kada Hrvatska 1. jula pristupi Uniji.

Na Samitu, kako tvrdi list, biće formalno doneta odluka da se EK ne smanjuje, kao što je to predviđeno, od novembra 2014. Pozadina toga je dugogodišnja debata o pravilu da svaka zemlja članica može da postavi jednog komesara u Briselu. Međutim, kritičari ističu da to zbog rastućeg broja članica više nije svrsishodno pravilo i da je preskupo.

I nemački nedeljnik "Špigel" na svom sajtu podseća da je Lisabonskim sporazumom predviđena redukcija komesara na 19 od novembra 2014.

- Od 1. novembra 2014. EK će se sastojati od broja članova koji odgovara dvema trećinama članica Unije - navedeno je u dokumentu.

Taj deo Lisabonskog sporazuma sada je promenjen, jer šefovi država, kako tvrdi "Špigel", strahuju da bi tom reformom izgubili "svog" komesara. Za danas planirana odluka sadržaće klauzulu prema kojoj će Savet EU analizirati broj komesara ne za sledeću, već onu kasniju EK.

EU ovom odlukom provocira negodovanje stanovništva, imajući u vidu da je osnovna mesečna plata komesara oko 20.000 evra, a ako se saberu kabinet, limuzina i troškovi putovanja, uz troškove smeštaja, godišnji troškovi se procenjuju na 1,5 do 2 miliona evra po komesaru.

Pored toga EK čini se prenaduvanom, jer postoje, na primer, jedan komesar za zaštitu životne sredine, kao i jedan za zaštitu klime. Slično je i sa resorom kulture, pošto u vezi sa pitanjem kulture nijedna zemlja članice nije prenela nadležnosti na Brisel.

Takođe, postavlja se pitanje što visoka predstavnica za spoljnu politiku, komesar za proširenje i komesar za susedsku politiku stalno "staju na noge".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA