OLUJA NAD AMERIKOM: Stižu novi udari tornada! (FOTO)

- Moguće je još nekoliko tornada, posebno u severnom i centralnom delu Teksasa - rekla je Brin Ker iz Nacionalnog centra za vremensku prognozu. Prema njenim rečima, iako opasnost i dalje preti, olujni talas koji bi mogao da se stvori neće biti jak kao jučerašnji

  • 4

Spasilačke ekipe skoro su okončale pretragu za žrtvama i preživelima u gradiću Mor kod Oklahome koji je pogođen razornim tornadom kada je poginulo 24 ljudi, među njima devetoro dece.

Posle skoro 24 sata pretrage, šef vatrogasne ekipe Geri Bird ubeđen je da ispod ruševina više nema tela žrtava ili preživelih.

Lokalne vlasti su saopštile da su bile fokusirane na pretragu a da im tek predstoji da utvrde razmere štete koju je pričinio izuzetno jak tornado.

Za sada još nije utvrđeno koliko je kuća srušeno i koliko je porodica raseljeno. Hitne službe imaju probleme da se kreću gradićem i orijentišu jer je tornado uništio saobraćajnu signalizaciju i table.

Bilans poginulih u tornadu je sa 51 smanjen na 24 jer su u konfuziji neke žrtve prvobitno dva puta brojane. U lokalnim bolnicama pomoć je pružena za više od 200 osoba, preneo je AP.

Geri Bird je kazao da je do utorka po podne svaka oštećena kuća u Moru pregledana najmanje jedanput. Njegov cilj je, kako je rekao, da se svaki objekat tri puta pretraži kako bi se sa sigurnošću utvrdilo da nema više tela niti preživelih ispod ruševina.

U školi koju je razneo tornado, spasilačke ekipe pretražuju ruševinu ciglu po ciglu. Njihove napore ometala je jaka kiša.

Bird kaže da od ponedeljka uveče nije pronađeno nijedno telo, niti jedna preživela osoba.

U međuvremenu, vlasti su na Fudžita skali, koja označava jačinu tornada, sa broja četiri podigli na najviši broj pet. To je učinjeno nakon preliminarnih izveštaja o pričinjenoj šteti.

Tornado je na zemlji besneo 40 minuta, sa udarima vetra jačine najmanje 320 kilometara na sat.

Najugroženije je područje Dalasa u Teksasu, dok su Arkanzas i Luizijana u opasnosti zbog poplava, navode prognostičari.

- Moguće je još nekoliko tornada, posebno u severnom i centralnom delu Teksasa - rekla je Brin Ker iz Nacionalnog centra za vremensku prognozu.

Prema njenim rečima, iako opasnost i dalje preti, olujni talas koji bi mogao da se stvori neće biti jak kao jučerašnji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    22. maj 2013 | 11:57

    Toliko iskustava imaju sa tim tornadima,a oni i dalje prave kartonske kuce...E jesu glupi da ne poverujes...Za svako nevino lice koje americka vojska ubije,vrava im se duplo...Onaj gore sve vidi...

  • vukašin

    22. maj 2013 | 11:05

    Nedaj bože nikome , ali izgleda da im se vraća...

  • vlada

    22. maj 2013 | 13:16

    Ma svaki dan da im bide tako. U svaku corbu su zaprska. I niko im nist ne moze...esad da vidimo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA