Većina Srba homofobična i verski netolerantna!

Građani Srbije najveće socijalno odbijanje iskazuju prema pripadnicima LGBT populacije, prema obolelima od HIV-a, a najveću etničku netrpeljivost imaju prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima

  • 19

Građani Srbije su u velikoj meri homofobični, verski netolerantni, ksenofobični i pokazuju dozu antisemitizma, pokazuje izveštaj poverenice za ravnopravnost.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić je, predstavljajući redovni godišnji izveštaj za 2012. godinu, navela da građani Srbije najveće socijalno odbijanje iskazuju prema pripadnicima LGBT, prema obolelima od HIV-a, a najveću etničku netolerantnost imaju prema Albancima, Hrvatima, Romima i Bošnjacima.

Ona je, na sednici Odbora za rad, socijalna pitanja, društvenu uključenost i smanjenje siromaštva, istakla da je istraživanje tog nezavisnog tela pokazalo da 80 odsto građana ne bi želelo LGBT osobu u porodici i da iako su prethodnih godina najveću odbojnost pokazivali prema Romima, oni se sada nalaze na trećem mestu.

Poverenica je naglasila da su građani, kada su ih pitali ko su najdiskriminisanije grupe, rekli da su to Romi, siromašni, osobe sa invaliditetom i stari.

Interesantno je, primetila je Petrušićeva, da polovina učesnika istraživanja, nije sklona diskriminaciji, ali da druga polovina nije spremna da je osudi.

- Oko 18 odsto građana pokazuje sklonost prema diskriminaciji - rekla je Petrušić.

Iako su vidni pomaci, žene su, prema njenim rečima, i dalje diskriminisane i u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce i to u svim oblastima društvenog života.

Ona je članovima Odbora kazala i da je Kancelarija poverenika donela nekoliko preporuka, i da je jedna od njih donošenje Strategije za borbu protiv diskriminacije i njeno primenjivanje.

- Neophodno je i uspostaviti delotvoran sistem besplatne pravne pomoći. Mi takav sistem nemamo - rekla je Petrušićeva.

Petrušićeva je članovima Odbora predstavila i prvi poseban izveštaj koji se tiče diskriminacije osoba sa invaliditetom u Srbiji, i istakla da iako je vidan porast broja dece sa smetnjama u razvoju u redovnim školama, da je takođe vidan nedostatak prilagođenih učila u tim školama koja su prilagođena potrebama te dece.

- Povećan je broj studenata sa invaliditetom, ali je to još nedovoljan broj. Mi u Srbiji ni ne znamo koliko osoba sa invaliditetom studira - ukazala je poverenica.

Ona je dodala i da je još uvek malo zaposlenih osoba sa invaliditetom i to oko 13 odsto i da oni kao neke od problema navode nepristupačnost sudskih i zgrada državnih organa, nedovoljan broj sudskih tumača...

Poslanici su iskoristili priliku da iznesu pohvale i primedbe na izveštaj poverenice, ali su generalno ocenili da je on dobar.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tora

    22. maj 2013 | 19:18

    Albanci,hrvati,bosnjaci svi oni mene vise mrze nego ja njih.

  • Урош

    22. maj 2013 | 19:35

    Шта хоћете бре више?! Је л' се неко од вас главоња пита како је Србину у Србији? Где су Србима права на живот? Роми, хрвати, бошњаци, шиптари, сви они имају већа права у Србији, него ми Срби, у својој земљи. Шта сад? Гејеви су проблем? Па је л' неко неког био на улици зато што је геј? (А да то није било за време оне параде) Роми имају социјалне помоћи, бесплатно ово,бесплатно оно, а ми? Нама се све наплаћује, ако се бошњак жали на Србина, земља ће се окренути да се истражи до краја случај, када се Србин жали на бошњака, он је шовиниста,националиста, нациста.. Докле више? Ко бре мени, Србину, који имам 15 година, гарантује да ћу, када завршим школовање, имати посао од ког' ћу моћи да издржавам породицу? НИКО! Дпк нпр Ром има посао, чим га затражи, то што они јадно живе је јер не желе да раде, већ живе од социјалне помоћи. Страни улагачи имају бенефиције, док домаћи привредници морају да плаћају све могуће таксе.

  • сердар јоле

    22. maj 2013 | 19:07

    Ја не могу да вјерујем! Испадосмо најгори! И то наши људи тврде за нас саме!!! Осврни се госпођо мало око нас и по свијету, па ћеш виђет да смо још златни каквих има!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA