Više od 4.000 Albanaca traži srpske penzije

Direktor filijale Republičkog fonda PIO u Kosovskoj Mitrovici izjavio je da je prijem zahteva za penzije, koje im nisu isplaćivane od juna 1999, trajao dva meseca

  • 7

Filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje u Kosovskoj Mitrovici nešto više od 4.000 kosovskih Albanaca podnelo je zahteve za isplatu penzija koje im nisu isplaćivane od juna 1999. godine i, prema očekivanjima, prva rešenja trebalo bi da budu gotova polovinom leta.

Plan je pravljen posle odluke Evrospkog suda za ljudska prava u Strazburu i pravosnažne presude iz septembra 2012. godine, kojom se nalaže isplata ovih penzija.

Ovim dokumentom trebalo bi da se reši pitanje isplata zaostalih i budućih penzija svima onima koji su rešenje o penziji stekli, a kojima su prinadležnosti prestale da se isplaćuju od 9. juna 1999. godine.

Direktor filijale Republičkog fonda PIO u Kosovskoj Mitrovici Radule Kompirović izjavio je da je prijem zahteva trajao dva meseca, da je završen 19. aprila i da je u tom periodu primljeno ukupno 4.055 zahteva koji su zavedeni i prosleđeni Službi Direkcije Fonda.

- Svi korisnici koji su bili do juna 1999. godine na Kosovu i Metohiji, a kojima je ukinuta penzija i danas mogu da predaju svoje zahteve, a uslovi su objavljeni na sajtu Republičkog Fonda PIO - rekao je Kompirović.

On je napomenuo da će svi zahtevi koji su podneti biti upućeni Službi Direkcije Fonda u Beogradu gde će nadlažena komisija, formirana od strane predstavnika Republičkog fonda, razmatrari dokumenta i utvrditi ko ispunjava uslove za isplatu penzija.

Vlada Srbije usvojila je nedavno Akcioni plan za razrešenje problema u isplati penzija na teritoriji Kosova i Metohija, a koji je predložila Radna grupa Ministarstva rada.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    23. maj 2013 | 10:12

    Svasta pa sto oni se odvojise neka im placa njihova mafija

  • Neću

    23. maj 2013 | 11:30

    Nek im da njihova republika penzije, a ne Srbija!!! Dok je Kosovo bilo Srbija bilo je i penzija. Sad kažete da kosovo nije Srbija, pa što tražite od Srbije penzije.SIKTER!!!!

  • Lale

    23. maj 2013 | 11:11

    Srbija je smešna i neozbiljna država ako im izađe u susret jer su oni preuzeli i privatizovali svu imovinu Republike Srbije, pa neka im sada njihova vlast isplaćuje penzije. Ako se odreknu svega što su od imovine oteli i to vrate pod suverenitet Srbije nemam ništa protiv da im se plaćaju penzijeenzije. Dakle , MOGU PENZIJE ALI PRVO DA PLATE : najam za škole ,obdaništa , domove zdravlja i bolnice, pošte,poslovne prostore naših bivših banaka i SDK, rudnike itd.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA