AI: Srbija diskriminiše Rome, zabranjuje Prajd i oslobađa ekstremiste

Amnesti internešenel objavio je izveštaj za 2012. godinu koji obuhvata i stanje ljudskih prava u Srbiji

  • 4

U izveštaju za 2012. godinu, koji je objavljen na sajtu organizacije za zaštitu ljudskih prava "Amnesti Internešenel", podseća se da su beogradske vlasti u aprilu prisilno iselile oko 1.000 Roma iz naselja Belvil na Novom Beogradu i da su mnogi od njih postali beskućnici.

- Evropska komisija se složila da finansira solidan smeštaj za izbačene Rome, ali je grad predložio da smeštaj bude na izolovanom mestu, stvarajući time rasno odvojena naselja - navodi se u izveštaju.

U delu o pravima homoseksualaca u Srbiji, AI navodi da je jedan homoseksualac prebijen u septembru u Beogradu i da je premijer u oktobru već drugu godinu zaredom zabranio "Paradu ponosa" zbog "neodređenih bezbednosnih pretnji".

Podseća se i da je Apelacioni sud u novembru ukinuo presudu lideru ekstremističke organizacije "Obraz" Mladenu Obradoviću i naložio ponovno suđenje.

AI o stanju ljudskih prava na Kosovu kaže da je nastavljena istraga o ratnim zločinima i navodima da su pripadnici OVK "otimali Srbe i zatim ih slali u Albaniju, gde su bili mučeni, ubijani, a nekima su navodno uzimani organi radi trgovine".

U izveštaju se podseća na napade u Kosovskoj Mitrovici, "skoro svakodnevne nasilne incidente" na graničnim prelazima, napad kosovske policije na Srbe na Vidovdan i napad Albanaca na autobus s decom u Prištini.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marina Marković

    23. maj 2013 | 12:01

    Ej znaci u ovoj drzavi svi imaju prava vise nego Srbi i normalni ljudi...prekinite tu propagandu ljudskih prava kome se ne svidja moze slobodno da se vrati u svoju rodnu drzavu a LGBT u bolnicu na lecenje.....

  • Igrac

    23. maj 2013 | 12:12

    Ma koga bre boli k.... sta kaze AI... Mogu da salju izvestaje do sutra...

  • Лане

    23. maj 2013 | 13:01

    Колико презирем ове лицемере!!! Ако им је толико стало до Рома и њихових права, зашто плаћају невладину организацију овде, која преко својих адвоката довлачи Роме из белог света и обезбеђује им српско држављанство, а на основу споразума који је наша однарођена власт потписала са Немцима. Тако ти душебрижници западњачки скупљају Роме своје, са свих страна, па их шаљу у Србију. Мора да је то због љубави велике. И људских права!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA