PRINUDNA NAPLATA POREZA: Ko nema pare ide u stečaj

- Mi smo od 1. aprila, kada je istekao rok za otpis zateznih kamata, počeli s prinudnom naplatom. Neki obveznici to već osećaju, jer idemo i na blokade računa - kaže v. d. direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič

  • 0

Poreska uprava krenuće u prinudnu naplatu poreskih dugova od preduzeća koja rade a ne izmiruju obaveze prema državi.

- Ko bude mogao da plati, platiće, ko ne plati, ići će u stečaj - kaže v. d. direktora Poreske uprave Srbije Ivan Simič za dnevni list "Blic".

Na pitanje kako je moguće da jedna firma godinama ne plaća porez a da i dalje radi, Simič odgovara da oni nemaju zakonska ovlašćenja da zabrane rad pravnim licima koji imaju poreski dug.

- Mi smo od 1. aprila, kada je istekao rok za otpis zateznih kamata, počeli s prinudnom naplatom. Neki obveznici to već osećaju, jer idemo i na blokade računa. Zbog primene zakona o otpisu zateznih kamata, prinudna naplata se nije sprovodila od decembra do aprila ove godine. Očekujem ozbiljnije rezultate u naplati zaostalih dugova do kraja godine - navodi on.

Na spisku najvećih poreskih dužnika, sa dugovima iznad 100 miliona dinara, nalazi se 59 aktivnih firmi. Među njima se nalazi desetak onih u čijoj se vlasničkoj strukturi nalaze država. Među državnim firmama najveći dug ima Fabrika hartije "Božo Tomić" iz Čačka, čak 678 miliona dinara.

- Fabrika hartije privatizovana je 2007. godine, kada ju je kupila bugarska 'Čestim', a raskinuta je krajem 2011. Tada je dug fabrike bio oko 15 miliona evra. Sa kamatama, danas je on narastao na 18 miliona evra - objašnjavaju u sindikatu ove fabrike.

Među većim dužnicima je i Medicinski fakultet u Nišu, kome se stavlja na teret nezakonito obračunavanje isplata radnicima za njihovo stručno angažovanje. Kažu da Poreska uprava traži da se porez na ove rashode obračuna kao onaj na zarade, a što je uslovilo da, navodno, duguju sa kamatom 350 miliona evra.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA