NOBELOVAC FELPS: Ne mogu da verujem da neko ozbiljno želi da uđe u EU!

Ovo nije dobar trenutak za ulazak u Evropsku uniju, uveren je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Felps

  • 7

Ovo nije dobar trenutak za ulazak u Evropsku uniju, uveren je dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju Edmund Felps.

Felps, koji je dobio Nobelovu nagradu 2006. godine, pohvalio je odluku nove vlade Islanda da privremeno odustane od pridruženja Evropskoj uniji. Novoizabrani premijer koji je sa svojom Progresivnom strankom osvojio vlast u Islandu, poručio je za Island nema smisla ulaziti u zajednicu koja se i dalje bori s velikom ekonomskom krizom.

"I dalje učimo o evropskom eksperimentu i ne znamo u kojoj će meri biti uspešan. I dalje ne treba isključiti mogućnost da će se taj eksperiment pokazati nefunkcionalnim i neuspešnim", izjavio je Felps.

Evropska unija više nije ni blizu tako privlačna kao što je nekad bila, kada je svojim članicama nudila  stabilnost i pristup slobodnom regionalnom tržištu. Zbog krize koja traje već godinama Britanci su počeli da koketiraju s idejom napuštanja Unije, dok je Danska, čini se, odustala od uvođenja zajedničke evropske valute.

"Ne mogu da verujem da iko u ovom trenutku želi ozbiljno da se pridruži Evropskoj uniji. To je kao da kažete: Ovo je prelepa kuća. Nema veze što je trenutno zapaljena, trebalo bi je kupiti", kaže Felps.

PROPAST EVRA

Dobitnik Nobelove nagrade za ekonomiju uveren je da treba ozbiljno razmatrati mogućnost propasti evra, što bi moglo dovesti do destabilizacije ili čak i raspadanja EU. Zbog toga mu je nova politika Islanda sasvim jasna: Island se trenutno oporavlja puno brže od EU, a nezaposlenost na Islandu upola je manja nego na evropskom kontinentu.

To je ogroman uspeh kada se uzme u obzir da je Island 2008. godine bio suočen sa potpunim kolapsom bankarskog sistema. Upravo zbog toga Islanđani su sada vrlo oprezni i ne žele da svoju valutu vežu za evro.

(Telegraf.rs / Index.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pera kojot

    23. maj 2013 | 22:15

    I ja nemogu da verujem. Danas je Srbija jedina evropska zemlja koja zeli (barem vlada zeli. Ko pita narod) u EU koja ce se raspasti.

  • Kasnimir

    24. maj 2013 | 01:34

    Vlada ne zeli EU nego opste je poznato da politicari koji su za EU primaju od svih para svoj deo, od samog pocetka je nemacka placala ko se prikljuci a posle posto ne vladaju vise od naroda izabrani nego oni koje nemacka placa, izvlacili svakojakim porezima zadnje od naroda. Samo narodni ustanak ce te placenike dakle sprecit jer tu su milioni eura u pitanju koje ce oni delit a ne narod, narod dobija samo robu po EU cenama bez sozijalne sigurnost ili bilo cega. Lako vas koji ste navikli da vas pljackaju zamaglit jer ni neznate sta je demokratija jer pljujere i psujete jedonog coveka koji za narod bijo i sve to izgradijo sta jugo-sloveni imaju. To vazi za sve jugo-slovene

  • Sand

    24. maj 2013 | 08:28

    Treba se ugledati na Island

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA