Čerčil i Staljin u pijanstvu sklopili savez!

Odnosi između britanskog premijera i sovjetskog diktatora u prvim su godinama Drugog svetskog rata varirali od toplog do hladnog, a pravi odnos između njih dvojice razvio se tek za vreme Čerčilove posete Moskvi

  • 0

Nedavno objavljeni arhivski dokumenti pokazuju da su ratni čelnici Britanije i SSSR-a Vinston Čerčil i Staljin napredak u odnosima ostvarili jedne moskovske noći u kojoj su se dobro zapili.

Odnosi između britanskog premijera i sovjetskog diktatora u prvim su godinama Drugog svetskog rata varirali od toplog do hladnog, a pravi odnos između njih dvojice razvio se tek za vreme Čerčilove posete Moskvi u avgustu 1942.

Ni ta poseta nije počela dobro, ali je jedne večeri Čerčil zatražio sastanak sa Staljinom u četiri oka kako bi konačno ostvarili nekakav napredak. Pozvan je u Staljinove odaje oko 19 sati.

Između njih je bio sto prepun hrane i bezbroj flaša pića. Atmosfera je bila vesela kao na venčanju, iako se Čerčil žalio na blagu glavobolju. Staljin je pio nešto žestoko, a premijer kavkasko crno vino. Ta dva velika čoveka stvarno su počela dobro da se slažu. Rastali su se tek posle tri sata ujutro - napisao je službenik britanskog Ministarstva spoljnih poslova Aleksander Kardogan koji im se pridružio oko ponoći.

Staljin je bio poznat po gostoljubivosti koja uključuje velike količine alkohola i voleo je da pregovara sa ljudima koji mogu dobro da popiju.

(Telegraf.rs / Izvor: mojportal.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA