HAPŠENJE U SMEDEREVU: Utajili dva miliona evra poreza

Četvorica uhapšenih osumnjičeni su da su sačinjavali fiktivnu poslovnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća sa teritorije Srbije

  • 0

Miodrag J. iz Osipaonice kod Smedereva, Novica P. iz Paraćina, Dušan T. iz Beograda i Dejan S. iz Saraoraca kod Smedereva uhapšeni su zbog sumnje da su utajili porez u iznosu od 200 miliona dinara.

Oni se terete da su tokom 2011. i 2012. godine izvršili više krivičnih dela: poreska utaja, zloupotreba položaja odgovornog lica, falsifikovanje službene isprave i onemogućavanje vršenja kontrole. Navedena krivična dela izvršili su tako što su sačinjavali fiktivnu poslovnu dokumentaciju kojom su lažno prikazivali nabavku otpadnog gvožđa od više preduzeća sa teritorije Srbije.

Ta preduzeća su, za novčanu nadoknadu od 100 do 300 evra, osnivala fizička lica iz Smedereva, Beograda, Paraćina, Jagodine, Niša i Kruševca.

- Osnivači su bili samo formalni vlasnici i odgovorna lica preduzeća, dok su celokupno poslovanje vodili uhapšeni, tako što su lažno prikazivali promet otpadnim gvožđem između svojih i novoosnovanih firmi, dok su, u stvarnosti, gvožđe nabavljali od fizičkih lica za gotov novac i bez poslovne dokumentacije i dokaza o otkupu - kažu u Policijskoj upravi Smederevo.

Na navedeni način, osumnjičeni su ostvarili promet od preko milijardu dinara (10 miliona evra), za koji nisu platili porez od 200 miliona dinara (oko 2 miliona evra), za koliko su oštetili budžet Republike Srbije.

- Takođe, osumnjičeni su, nakon prebacivanja novca na račune "fiktivnih" firmi, tim novcem kupovali građevinski materijal koji su prodavali za gotov novac, a za sebe zadržavali proviziju od 12 odsto. Kako bi prikrili svoje nezakonite radnje i onemogućili vršenje kontrole poslovanja od strane policije, osumnjičeni su sedišta preduzeća prebacivali na teritoriju Kosova i Metohije - kažu u policiji.

Svi osumnjičeni će biti predati istražnom sudiji Osnovnog suda u Smederevu, dok će protiv više od 30 lica, koja su fiktivno otvarala preduzeća za njihov račun, biti podnete krivične prijave nadležnom tužilaštvu u Smederevu.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA