KAKO SE POSTAJE VLADIKA: Kratak put od skromnog do raskošnog života! (FOTO)

Episkopi danas žive uglavnom raskošnim životom i ne pridržavaju se zaveta koji su dali na monašenju, a monaški čin je prvi stepenik da bi neko mogao da postane vladika SPC

  • 18

Episkopi danas žive uglavnom raskošnim životom i ne pridržavaju se zaveta koji su dali na monašenju, a monaški čin je prvi stepenik da bi neko mogao da postane episkop. Tako prelaze put od prostog monaha do veoma uticajnog i bogatog vladike. Telegraf otkriva kako se postaje vladika, ali i kako su mnogi od vladika zaboravili zašto su to uopšte postali.

Episkop se bira iz redova monaha, a na samom činu monašenja polaže tri zaveta: siromaštva, bezbračnosti i poslušnosti.

Od monaha se očekuje da ostane takav tokom celog života, pa čak i kad postane episkop. Međutim, svedoci smo da su mnogi zaboravili na šta su se zavetovali, pa ih danas možemo videti u automobilima vrednim nekoliko desetina hiljada evra i raskošnim, pozlaćenim dvorcima.

U monaštvu postoje tri stepena: rasoforni monah, maloshimnici i  velikoshimnici, što je najviši stepen monaštva.

Episkop može postati onaj monah koji ima čin jeromonaha.

Jeromonahom se naziva sveštenik monaškog čina, to je za sveštenika posvećeni monah, odnosno sveštenik-kaluđer. Samo oni imaju pravo da vrše svete tajne.

Jeromonah kasnije dobija čin protosinđela, a zatim i arhimandrita što je poslednji stepen pred dobijanje episkopskog zvanja.

Obično ovo stepenovanje traje nekoliko godina, ali bilo je slučajeva u kojima se zbog potrebe Crkve dobijanje činova završavalo u svega nekoliko dana. Poslednji takav slučaj je bio pre dve godine kada je tadašnji jerođakon David (Perović) prošao sve potrebne činove za samo mesec dana i postao episkop kruševački.

Episkop se bira Sabor SPC na predlog patrijarha ili nekog od episkopa, a potrebna je dvotrećinska većina kako bi predlog bio usvojen.

Zatim sledi čin hirotonije koji vrše uglavnom patrijarh uz sasluženje više vladika. Hirotonija se vrši isključivo na liturgiji, a novi episkop mora da dobije i odobrenje naroda, koje se ogleda u jednoglasnom uzviku: "Amin"!

Zavisno od potrebe Crkve u tom trenutku, novoizabranom episkopu se dodeljuje upražnjena eparhija na upravljanje.

Episkop ima pravo da rukopolaže sveštenike, đakone i monahe. On je apsolutni vladar u eparhiji koja mu je dodeljena, pa je zato u narodu čest naziv vladika.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zzz

    25. maj 2013 | 19:13

    Ispod grupne slike treba da pise "ZELENASI"

  • Илија Чворовић

    25. maj 2013 | 19:22

    Ne kaze se džabe da ljudi idu u popove da se spasu već da se napasu

  • dejan

    25. maj 2013 | 22:01

    Kao maratonci. Samo im fali Djenka. Mada mi se ucinilo da na jednoj slici vidim Boru Todorovica kako dzepari u pozadini. Zbog ovakvih a i lokalnih svestrnika (svi imamo popove lopove) ne idem u crkvu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA