34

KO SU KARAĐORĐEVIĆI? Dinastija koja u svojoj krvi ima gene Karađorđa, Nemanjića i Romanova! (FOTO) (RODOSLOV)

Dinastija Karađorđević zadužila je Srbiju kroz istoriju a njene starešine su nosile titule knez Srbije, kralj Srbije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Dinastija Karađorđević, koja je legitiman titular Srbije čiji starešina Aleksandar II Karađorđević ima sve  pravo na krunu Srbije jer njegov otac Petar II od Jugoslavije nikada nije abdicirao, kroz istoriju zadužila je našu državu a u njenom porodičnom stablu i krvi pored slavnog Karađorđa - osnivača pordice ima i gena slavnih Nemanjića, Romanovih iz Rusije, kao i kraljevske porodice iz Rumunije, ali i onih iz Grčke!

Titule koje su Karađorđevići tokom istorije nosili su: knez Srbije, kralj Srbije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije.

Dinastija Karađorđević počinje voždom Đorđem Petrovićem koga turci nazvaše Karađorđe ili Crni Đorđe. On je podigao Prvi srpski ustanak i dao inicijativu za početak Drugog ustanka. Kada ga je Miloš Obrenović ubio, da bi turcima dokazao da je veran, njegov sin Aleksandar Karađorđević odlazi u inostranstvo, ali se posle izvesnog vremena vraća u Srbiju, taj period vladavine se zove vladavina ustavobranitelja.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Aleksandar se oženio Persidom, kćerkom vojvode Jevrema Nenadovića, sa kojom ima devetoro dece, četri ćerke i pet sinova, od kojih troje umire na rođenju, ostaju samo Petar i Arsen.

Majskim prevratom 1903. godine na vlast dolazi Petar I Karađorđević (1844-1921) sin kneza Aleksandra, za koga kažu da je bio najsavesniji vladar svih vremena u srpskoj istoriji i nazvan je "Oslobodilac" iz opravdanog razloga, ispunio je dedin san, oslobodio je staru Srbiju u roku od mesec dana.

On se oženio princezom Zorkom kćerkom kralja Crne Gore Nikole I Petrovića Njegoša, sa njom ima petoro dece: kćerke Jelena udata za ruskog velikog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova i Milena (umrla kao dete), i sinovi Đorđe (1887-1972) odrekao se prava nasledstva prestola 1909. godine i oženio se Radmilom, Aleksandar I i Andrija (umro kao dete).

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Kralj Petar 1914 godine predaje presto svom sinu Aleksandru I Karađorđeviću (1888-1934), koji je bio dobar vladar ujedinio je Srbe, Hrvate i Slovence čime je u narodu dobio nadimak "Viteski Kralj Ujedinitelj".

Aleksandar I se oženio princezom Marijom od Rumunije (1900-1961), kći rumunskog Kralja Ferdinanda I, sa njom ima tri sina Petra, Tomislava i Andreja (1890-1890).

Kralj Petar II Karađorđević (1923-1970), prvorođeni sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. Kum na krštenju bio mu je engleski kralj Džordž VI. Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je "Sandroid" školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pošto je tada bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo na čelu sa knezom namesnikom Pavlom Karađorđevićem.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Kralj Petar II nikada nije abdicirao, a u izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom Aleksandrom (grčkom princezom, kćerkom grčkog kralja Aleksandrosa I) i sinom Aleksandrom, rođenim 1945. Poslednje godine života proveo je u Americi.

Nakon njegove smrti glava porodice, starešina kraljevskog doma i prestolonaslednik je Aleksandar II Karađorđević koji se oženio sa Marija da Glorija od Orleana i Bragance sa kojom je bio u braku do 1983. godine i sa njom im tri sina Petra III (33), Filipa (31) i Aleksandra (31).

Prestolonaslednik Aleksandar II se nakon razvoda sa Marijom ženi sa Katarinom Karađorđević.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pored njih članovi porodice i dinastije su i kraljević Tomislav Karađorđević (1928-2000), sin kralja Aleksandra I Ujedinitelja, njegova prva supruga Margarita od Badena (81) i sin Nikola Karađorđević (55) koji se oženio sa Ljiljanom Karađorđević sa kojom ima ćerku Marija (20).

Kraljević Tomislav sa Margaritom od Badena ima i ćerku Katarinu Karađorđević koja je udata za Dezmonda de Silvu.

Kraljević Tomislav se nakon braka sa Margaritom oženio sa Lindom sa kojom ima sinove Đorđa (29) i Mihaila (28).

Treći sin kralja Aleksandra I Karađorđevića, kraljević Andrej (1929-1990) oženio se sa Eva - Marijom Karađorđević (87) (rođena kao Milica) sa kojom ima ćerku Tatjanu (56) koja se udala za Gregrija Tune - Larsena, sina Hristofora (1960-1994), Dimitrija (48) i Vladimira (49) koji se oženio sa Brigitom Karađorđević, a zanimljivo je i to da Kraljević Andrej ima i usvojenu ćerku Laviniju (52) udavanu za Erastosa Sidiropulosa (brak razveden) i Ostina Prišard-Levija.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

* LOZA DINASTIJE OD KNEZA ARSENA, SINA KNEZA ALEKSANDRA I UNUKA KARAĐORĐA! 

Loza od kneza Arsena unuka Karađorđevog takođe spada u porodičnu lozu Karađorđevića, ali se vodi kao "mlađa linija" jer je on bio mlađi brat Kralja Petra I Oslobodioca.

Knez Arsen Karađorđević (1859-1938), sin kneza Aleksandra, mlađi brat kralja Petra I imao je sina Kneza Pavla Karađorđevića (1893-1976) koji je bio knez-namesnik 1934-1941.

Knez Pavle oženio se sa kneginjom Olgom Karađorđević (1903-1997), koja je unuka grčkog kralja Jorgosa I i sa kojom ima sina Aleksandra (71) koji se oženio sa Barbarom (71).

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Aleksandar Pavlov Karađorđević ima sinove Dimitrija, Mihaila, Sergija, Dušana i ćerku Jelenu koja se udala za Terija Gobera.

Kneginja Olga i Knez Pavle pored Aleksandra imaju i sina Nikolu Karađorđevića (1928-1954) i Kneginju Jelisaveta Karađorđević (1936-), udavanu za Hauarda Oksenberga (brak razveden, ćerke Kristina i Katarina Oksenberg), Nila Balfura (brak razveden, sin Nikolas Avgustus Balfur) i Manuela Uljou Elijasa (preminuo).

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Kralj Petar I Karađorđević ostavio je zaveštanje svim svojim naslednicima koje glasi da "svi budu sahranjeni na jednom mestu u porodičnoj grobnici Karađorđevića", ta želja će konačno biti i ostvarena, jer će 26. maja u nedelju na Oplencu biti sahranjeni svi zemni ostaci Karađorđevića koji su posle Drugog svetskog rata umrli van Srbije i bili sahranjeni u tuđini.

(Darko Zlojutro)

Tagovi: Jelisaveta Karađorđević, Katarina Karađorđević, Kralj Petar I, Kralj Petar II Karađorđević, Kraljica Marija Karađorđević, Nikola Karađorđević, Oplenac, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Princ Đorđe Karađorđević, Princ Vladimir Karađorđević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • Z
  Zemljanka

  da se ne zaboravi, na vlast su došli brutalnim ubistvom rivala. I onda su kao uspješni. Diktatori. Hvala Titu što ih više nema. Hoće bogatstvo koje su stekli kao i današnji profiteri. Šta je Tito sebi i potomcima ostavio u nasleđe. Dva komada zemlje koju treba obrađivati. Ništa. Jedan jedini TITO.

 • D
  dragutin

  Oni su NEMANJICI koliko i bilo koji drugi srbin

 • J
  jelena

  Zelela bis nesto da pitam. Ako neko zna da mi kaze zasto su Karadjordja zvali CrniDjordje. Zato sto ovde nema.

Oni su istinski heroji: Članovi ove jedinice MUP-a 5.500 puta godišnje rizikuju sopstveni život (VIDEO) (FOTO)

Jedini grad u Srbiji u kojem nije produžen raspust: Đaci se u ponedeljak vraćaju u klupe, iako grip ne jenjava

Evo koji su blagi, a koji opasni simptomi gripa što ubija po Srbiji: Posebno se pazite ako pripadate nekoj od ovih osam grupa

Još jedna žrtva gripa u Srbiji: Prvi smrtni slučaj u Kruševcu

Smenjen naš i svetski čuveni genetičar Miodrag Stojković, nije više šef katedre za matične ćelije u Kragujevcu

Neobično upozorenje za sve vozače u Srbiji - nema magle, nije klizavo, čuvajte se Sunca!

U ovom delu Srbije čak 7 dece godišnje oboli od raka: Najviše smrtnih ishoda u uzrastu od 15 do 19 godina

Posle seks-afere u Petrovcu na Mlavi, reagovao Igor Jurić: "Da li ćemo ovim pedofilima i zlostavljačima stati na put?"

Za vikend prolećne temperature: Očekuje nas toplo i suvo vreme (FOTO)

Vremenska prognoza za narednih 30 dana: Toplo, skoro prolećno vreme uskoro će preseći zahlađenje i kiša! (FOTO)

Panika među Srbima u Nemačkoj: Velika racija policije, upadaju u kuće i hapse odmah zbog rada na crno

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 16. februar 2019. godine

Vodenica kod Vranja melje brašno već 132 godine: Stoji čvrsto kao dokaz da porodična tradicija može da se sačuva od zaborava (FOTO)

Devojka (24) iz Bujanovca se otrovala praškom za veš

Moja ćerka je mislila da ima upalu bešike, a onda je otišla do Hitne po injekciju: Tamo se porodila, niko nije znao da je trudna! (FOTO)

Još jedna žrtva gripa u Leskovcu: Muškarac (61) nakon pet dana na aparatima podlegao virusu

Upoznajte heroine, malenu Dariju (6) i prelepu Aleksandru (20), vezuje ih strah i borba za život: Pobedile su rak i 1001 pitanje: "Zašto baš meni?" (FOTO) (VIDEO)

Andrea je završila medicinu sa prosekom 10: Nikad nije pala, dan pred ispit odmara, želi da ostane u Srbiji i zaljubljena je u drugog srpskog genija (FOTO)

Miloš je goloruk skočio na napadača, tada je 9 puta upucan: Odlikovan je danas sa kolegom koji je spasavao ljude na auto-putu (FOTO)

Došao u Požegu da sahrani majku i samo što nije umro: Kada je u kapeli otvorio kovčeg, šokirao se, i to dva puta!

Zaraza u požarevačkoj kasarni: Inficirano najmanje 50 vojnika, jedan raskinuo ugovor i "pobegao" iz vojske

MUP raspisao konkurs za 400 novih policajaca: Prijemni traje 3 dana, ovo su uslovi koje kandidati moraju da ispune

Stan na dan: Sve traženiji komforniji i jeftiniji smeštaj u Novom Sadu

Medved je jutros video svoju senku i nije se uplašio: Evo kakvo nas vreme očekuje i kad stiže proleće

Obustavlja se saobraćaj na pruzi Niš-Zaječar posle novog iskliznuća cisterni

Dušica Golubović do četvoro đaka pešači i po 15 kilometara po snegu: Autobusi u njeno selo ne zalaze, a po smetovima ni auto ne pomaže

Danas je Sretenje, najsvečaniji dan hrišćanstva: Devojke, dobro pogledajte muškarca kog prvog sretnete, a jednu stvar svi moramo uraditi za zdravlje

Iz minusa u ozbiljan plus: Nakon hladnog jutra očekuje nas i do 12 stepeni, ali sneg se još nije predao

Poljupci odzvanjali Vrnjačkom Banjom: Mladi parovi se tresli od hladnoće, ali nisu odustali od najromantičnijeg takmičenja u Srbiji (FOTO)

Radnik (32) pao sa 17 metara na gradilištu u Čačku

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za petak, 15. februar 2019. godine

Moj dečko i ja danas slavimo Svetog Trifuna, Dan zaljubljenih je mnogo komercijala: Kako gej parovi u Srbiji obeležavaju današnji dan

Ako je samoubistvo smrtni greh, kako sveštenici nekim samoubicama ipak služe opelo?

Milka je bila Titova stjuardesa i fatalna lepotica: Odbila je udvaranje moćnika zbog istinske ljubavi, pa su se i kalašnjikovi potezali, ali je njen odgovor i dalje bio "NE" (VIDEO)

Realna ljubavna karta Srbije: Danas slave srećno ili večno zaljubljeni, a samci u ovim gradovima ne mogu to da podnesu

Osvanuo plakat podrške voditeljki Dei Đurđević, teško povređenoj u saobraćajnoj nesreći: "Bog i anđeli tebe čuvaju, s ljubavlju" (FOTO)

"Još jedna prevara koju nam svakodnevno serviraju": Ovako je govorila dr Savić, pedijatar o bolestima protiv kojih se vakcinišemo

Prevara sa humanitarnom pomoći srpskim manastirima na KiM? Eparhija upozorila na organizaciju "28. jun", oni odgovaraju računima i uplatnicama (FOTO)

I Vojvodina na dodatnom raspustu od 7 dana zbog gripa

Prva žrtva gripa u Leskovcu: Muškarac primljen u bolnicu zbog drugog problema, pa su ga vratili iz KC Niš

Pelikani se vratili na Dunav: Omiljene ptice plove kao nekad, a ovu vrstu retko ko je viđao od 1950. godine (VIDEO)

Devojčica pobegla iz vrtića "Maslačak" i otišla kući: Niko od vaspitača nije primetio da je nema

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima