34

KO SU KARAĐORĐEVIĆI? Dinastija koja u svojoj krvi ima gene Karađorđa, Nemanjića i Romanova! (FOTO) (RODOSLOV)

Dinastija Karađorđević zadužila je Srbiju kroz istoriju a njene starešine su nosile titule knez Srbije, kralj Srbije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Dinastija Karađorđević, koja je legitiman titular Srbije čiji starešina Aleksandar II Karađorđević ima sve  pravo na krunu Srbije jer njegov otac Petar II od Jugoslavije nikada nije abdicirao, kroz istoriju zadužila je našu državu a u njenom porodičnom stablu i krvi pored slavnog Karađorđa - osnivača pordice ima i gena slavnih Nemanjića, Romanovih iz Rusije, kao i kraljevske porodice iz Rumunije, ali i onih iz Grčke!

Titule koje su Karađorđevići tokom istorije nosili su: knez Srbije, kralj Srbije, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca i kralj Jugoslavije.

Dinastija Karađorđević počinje voždom Đorđem Petrovićem koga turci nazvaše Karađorđe ili Crni Đorđe. On je podigao Prvi srpski ustanak i dao inicijativu za početak Drugog ustanka. Kada ga je Miloš Obrenović ubio, da bi turcima dokazao da je veran, njegov sin Aleksandar Karađorđević odlazi u inostranstvo, ali se posle izvesnog vremena vraća u Srbiju, taj period vladavine se zove vladavina ustavobranitelja.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Aleksandar se oženio Persidom, kćerkom vojvode Jevrema Nenadovića, sa kojom ima devetoro dece, četri ćerke i pet sinova, od kojih troje umire na rođenju, ostaju samo Petar i Arsen.

Majskim prevratom 1903. godine na vlast dolazi Petar I Karađorđević (1844-1921) sin kneza Aleksandra, za koga kažu da je bio najsavesniji vladar svih vremena u srpskoj istoriji i nazvan je "Oslobodilac" iz opravdanog razloga, ispunio je dedin san, oslobodio je staru Srbiju u roku od mesec dana.

On se oženio princezom Zorkom kćerkom kralja Crne Gore Nikole I Petrovića Njegoša, sa njom ima petoro dece: kćerke Jelena udata za ruskog velikog kneza Ivana Konstantinoviča Romanova i Milena (umrla kao dete), i sinovi Đorđe (1887-1972) odrekao se prava nasledstva prestola 1909. godine i oženio se Radmilom, Aleksandar I i Andrija (umro kao dete).

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Kralj Petar 1914 godine predaje presto svom sinu Aleksandru I Karađorđeviću (1888-1934), koji je bio dobar vladar ujedinio je Srbe, Hrvate i Slovence čime je u narodu dobio nadimak "Viteski Kralj Ujedinitelj".

Aleksandar I se oženio princezom Marijom od Rumunije (1900-1961), kći rumunskog Kralja Ferdinanda I, sa njom ima tri sina Petra, Tomislava i Andreja (1890-1890).

Kralj Petar II Karađorđević (1923-1970), prvorođeni sin kralja Aleksandra I i kraljice Marije, rođen je u Beogradu 6. septembra 1923. Kum na krštenju bio mu je engleski kralj Džordž VI. Posle osnovnog obrazovanja koje je stekao na Dvoru, pohađao je "Sandroid" školu u Engleskoj, iz koje se vratio posle atentata na njegovog oca 1934. Pošto je tada bio maloletan, kraljevska vlast preneta je na Namesništvo na čelu sa knezom namesnikom Pavlom Karađorđevićem.

Foto: Arhivska fotografija

Foto: Arhivska fotografija

Kralj Petar II nikada nije abdicirao, a u izgnanstvu je prvo živeo u Londonu sa svojom suprugom Aleksandrom (grčkom princezom, kćerkom grčkog kralja Aleksandrosa I) i sinom Aleksandrom, rođenim 1945. Poslednje godine života proveo je u Americi.

Nakon njegove smrti glava porodice, starešina kraljevskog doma i prestolonaslednik je Aleksandar II Karađorđević koji se oženio sa Marija da Glorija od Orleana i Bragance sa kojom je bio u braku do 1983. godine i sa njom im tri sina Petra III (33), Filipa (31) i Aleksandra (31).

Prestolonaslednik Aleksandar II se nakon razvoda sa Marijom ženi sa Katarinom Karađorđević.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

Pored njih članovi porodice i dinastije su i kraljević Tomislav Karađorđević (1928-2000), sin kralja Aleksandra I Ujedinitelja, njegova prva supruga Margarita od Badena (81) i sin Nikola Karađorđević (55) koji se oženio sa Ljiljanom Karađorđević sa kojom ima ćerku Marija (20).

Kraljević Tomislav sa Margaritom od Badena ima i ćerku Katarinu Karađorđević koja je udata za Dezmonda de Silvu.

Kraljević Tomislav se nakon braka sa Margaritom oženio sa Lindom sa kojom ima sinove Đorđa (29) i Mihaila (28).

Treći sin kralja Aleksandra I Karađorđevića, kraljević Andrej (1929-1990) oženio se sa Eva - Marijom Karađorđević (87) (rođena kao Milica) sa kojom ima ćerku Tatjanu (56) koja se udala za Gregrija Tune - Larsena, sina Hristofora (1960-1994), Dimitrija (48) i Vladimira (49) koji se oženio sa Brigitom Karađorđević, a zanimljivo je i to da Kraljević Andrej ima i usvojenu ćerku Laviniju (52) udavanu za Erastosa Sidiropulosa (brak razveden) i Ostina Prišard-Levija.

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

* LOZA DINASTIJE OD KNEZA ARSENA, SINA KNEZA ALEKSANDRA I UNUKA KARAĐORĐA! 

Loza od kneza Arsena unuka Karađorđevog takođe spada u porodičnu lozu Karađorđevića, ali se vodi kao "mlađa linija" jer je on bio mlađi brat Kralja Petra I Oslobodioca.

Knez Arsen Karađorđević (1859-1938), sin kneza Aleksandra, mlađi brat kralja Petra I imao je sina Kneza Pavla Karađorđevića (1893-1976) koji je bio knez-namesnik 1934-1941.

Knez Pavle oženio se sa kneginjom Olgom Karađorđević (1903-1997), koja je unuka grčkog kralja Jorgosa I i sa kojom ima sina Aleksandra (71) koji se oženio sa Barbarom (71).

Foto: wikipedia

Foto: wikipedia

Aleksandar Pavlov Karađorđević ima sinove Dimitrija, Mihaila, Sergija, Dušana i ćerku Jelenu koja se udala za Terija Gobera.

Kneginja Olga i Knez Pavle pored Aleksandra imaju i sina Nikolu Karađorđevića (1928-1954) i Kneginju Jelisaveta Karađorđević (1936-), udavanu za Hauarda Oksenberga (brak razveden, ćerke Kristina i Katarina Oksenberg), Nila Balfura (brak razveden, sin Nikolas Avgustus Balfur) i Manuela Uljou Elijasa (preminuo).

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

Kralj Petar I Karađorđević ostavio je zaveštanje svim svojim naslednicima koje glasi da "svi budu sahranjeni na jednom mestu u porodičnoj grobnici Karađorđevića", ta želja će konačno biti i ostvarena, jer će 26. maja u nedelju na Oplencu biti sahranjeni svi zemni ostaci Karađorđevića koji su posle Drugog svetskog rata umrli van Srbije i bili sahranjeni u tuđini.

(Darko Zlojutro)

Tagovi: Jelisaveta Karađorđević, Katarina Karađorđević, Kralj Petar I, Kralj Petar II Karađorđević, Kraljica Marija Karađorđević, Nikola Karađorđević, Oplenac, Prestolonaslednik Aleksandar Karađorđević, Princ Đorđe Karađorđević, Princ Vladimir Karađorđević

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Komentari (34)
Poređaj komentare:
 • Z
  Zemljanka

  da se ne zaboravi, na vlast su došli brutalnim ubistvom rivala. I onda su kao uspješni. Diktatori. Hvala Titu što ih više nema. Hoće bogatstvo koje su stekli kao i današnji profiteri. Šta je Tito sebi i potomcima ostavio u nasleđe. Dva komada zemlje koju treba obrađivati. Ništa. Jedan jedini TITO.

 • D
  dragutin

  Oni su NEMANJICI koliko i bilo koji drugi srbin

 • J
  jelena

  Zelela bis nesto da pitam. Ako neko zna da mi kaze zasto su Karadjordja zvali CrniDjordje. Zato sto ovde nema.

Srpska crkva zbog pedofilije došla do suda u Londonu: Pravnici tvrde da zlostavljanja "iza oltara" nisu izolovani incidenti

Prolaznici u Kikindi kažu da su ovo "švalerske terase": U slučaju nužde - za čas ste na zemlji (FOTO)

Novi napad psa u Pančevu: izujedao devojčicu (3) po licu, hitno prebačena za Beograd

U zadužbini cara Dušana kod Prizrena zamonašen prvi iskušenik posle 15 godina: U martovskom pogromu ovaj manastir je potpuno uništen (FOTO)

Teška ispovest vlasnika firme iz Vranja, kom su zapalili kamione: Isto se desilo u Zadru, bežao sam i od "Oluje", sada neću da se sklanjam

Aleksa je iz malog mesta u Srbiji završio na najvećem univerzitetu na svetu: Sve to zahvaljujući matematici

Ariljski đaci kao primer svima nama: Žrtvovali su svoj vikend da bi vratili sjaj jednom od najlepših gradskih izletišta (FOTO)

Pre tačno dve decenije, u 2:06, NATO bombe pogodile su RTS i usmrtile 16 zaposlenih

Počela priprema zadataka za malu maturu, čuvaju ih kao državnu tajnu: Najlakša pitanja biće takva da svaki đak može da ih reši

Cenovnik taksi prevoza po Srbiji: Ko startuje sa 25 dinara, a gde je "papreno"?

Majstor crnog pojasa je doživeo fatalnu povredu, a drugi karatisti su pričali da je on "prošlost". Tada mu se probudio balkanski prkos (FOTO)

Sunačan dan, ali kišna noć: Temeperatura danas u rasponu od 0 do 24 stepeni

Danas je Veliki ponedeljak, prvi dan Strasne nedelje: Ako zagrlite ove osobe i kažete im koliko vam znače, imaćete sreće cele godine

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za ponedeljak, 22. april 2019. godine

Neobična tetovaža Beograđanina: "Buenos Ajres 1957, da ne zaboravimo istorijsku likvidaciju" (FOTO)

Izložba koju morate videti: Stefanović pozvao građane da pogledaju dosad neviđenu postavku o bombardovanju (FOTO)

Jelena (17) je najbolja matematičarka u celoj Evropi, ali se stidi pojavljivanja u javnosti: Prelepa devojčica u tišini ređa medalje (FOTO)

Kako je od čoveka koji je pobedio državu postao čovek koji mora da joj plati za tu borbu: Josifovski o preinačenoj presudi, "zločincima" i dokazima

Sunce i uživancija, vetar će samo pirkati, a temperatura ići do 24 stepena: Posle bajkovitog vikenda sledi preokret

Danas su Cveti: Evo kojim cvećem treba da se umijete, da vam se ispune želje

Neverovatno veliki oblak saharskog peska se približava Srbiji: Žuta prašina posle vikenda prekriće Mediteran, a kola ne vredi da perete

Uskršnja poslanica beogradskog nadbiskupa: Oslobodite se umora, zaborava, sebičnosti, mržnje, svađe i ratova poput Isusa Hrista

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za nedelju, 21. april 2019. godine

Poslednja poruka Marije i Marka mrtvim roditeljima: Dali su zavet koji nikad neće prekršiti

Hrabra Mira porodila je ženu u Domu zdravlja: "Beba je krenula napolje, majka je pretrnula od straha, ali ja sam znala da čekanja nema"

"Svi nam lekari odoše u Nemačku, samo fali da ove koji su ostali hapsimo zbog sitnih poklona": Kada zahvalnost prema lekarima prelazi u korupciju?

Ušli smo u "ozloglašeni" srpski zoološki vrt i otkrili tešku istinu: Na ovom mestu je lav napao dečaka, a tigrica pobegla iz kaveza (VIDEO)

"Sa časova idemo kao popi*ani, Zvonko nije udario šamar učenici, već našem obrazovanju": Komentar nastavnika nikog ne ostavlja ravnodušnim

Kakav je na kraju raspored slobodnih dana za đake zbog Vaskrsa? Imamo kompletan spisak

Žene i deca kosovskih džihadista iz Sirije se vratili na Kosovo, bezbednjaci upozoravaju: Moguć povratak i njihovih muževa

Danas je Lazareva subota: Devojke treba da pevaju ove reči ljudima kojima žele novac ili potomstvo (FOTO)

Spremite se za lep i topao vikend: Sveže će biti samo u jutarnjim satima

Snežana je u komi već 9 meseci nakon što ju je sa verenikom u Bečićima pokosila slikarka nasred ulice

U Srbiji se pacijenti šalju na hemioterapiju, a za mnoge oblike raka bili bi im dovoljni novi lekovi, kojih nemamo!

NASLOVNE STRANE DANAŠNJIH NOVINA: Prelistavanje štampe za subotu, 20. april 2019. godine

Vatrama Lazaricama na raskršću najviše se raduju deca u Banatu: Ne plaše se, već hrabro preskoče, tako skidaju grehe

Šta profesori, a šta učenici ne smeju da rade na času - procenite sami kome je gore

Detaljna vikend prognoza: Pripremite se za uživanje! Naredna dva dana će biti idealna za lenčarenje na suncu

Policajci skočili u ledeni Lim i spasli deku!

Nemanja ima sve desetke, živi na selu, nikada nije pao ispit i redovno pomaže roditeljima na njivi (FOTO)

Održana peta sezona "Eko kviza", a ovi klinci su bili najbolji (FOTO)

Lekari u Srbiji sada smeju da prime poklon u vrednosti do 462 evra, ali ne smete im dati keš!

/
<% galerijaAlt %>

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima