Episkop Grigorije stavio crkvenu imovinu pod hipoteku

Grigorije uzeo je hipotekarne kredite u ukupnom iznosu od tri miliona evra ili 6.108.684 KM, a kao zalog dao crkveno zemljište sa kućama, gradilište, baštu hotela "Platani", ali i tzv. trebinjsku Gračanicu, Crkvu Svetog arhangela Gavrila, gde je sahranjen pesnik Jovan Dučić

  • 15

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije uzeo je hipotekarne kredite u ukupnom iznosu od tri miliona evra ili 6.108.684 KM, a kao zalog dao crkveno zemljište sa kućama, gradilište, baštu hotela "Platani", ali i tzv. trebinjsku Gračanicu, Crkvu Svetog arhangela Gavrila, gde je sahranjen pesnik Jovan Dučić, piše sutrašnji "Kurir".

Grigorije je uzeo ukupno šest kredita stavljajući pod hipoteku crkvenu imovinu.

Kako se vidi u izvodu iz katastra, Crkvu Svetog arhangela Gavrila (čiji je zvaničan naziv Kula), zajedno s Dučićevim grobom, založio je za 350.000 konvertibilnih maraka ili 175.000 evra, navodi "Kurir"

List tvrdi da nije uspeo da sazna za šta je vladika Grigorije uzeo kredite, jer nije odgovarao na pozive novinara "Kurira".Ostala je nepoznanica i da li je tražio dozvolu Crkve da crkveno zemljište da pod hipoteku i da li je neki od kredita vratio, navodi "Kurir".

(Telegraf / Tanjug / Kurir)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B.

    25. maj 2013 | 03:11

    Nije da branim vladiku,ali svaki laik bi trebao da zna da se pod hipoteku stavlja sopstvena imovina i ne znam koja bi mu to banka dala toliko novca,a za obezbedjenje uzela garancuju na nepokretnostima koje sigurno nisu u svojini vladike?! Smehoteka???

  • Boban

    25. maj 2013 | 10:56

    Šta sve neće slagati na ovoga čovjeka.Ja vodim finansije Hercegovačke eparhije u Trebinju.To je čista laž.Trebaju da znaju da nijedan vjerski objekat nemože da se stavi pod hipoteku.To nebi prihvatila ni jedna banka ili slična poslovna jedinica.Ovo je smješno.

  • Pokojni Toza

    25. maj 2013 | 09:05

    A kako crkva pod hipoteku??? Kako utvrditi vrednost crkve??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA