Budimir pušten iz pritvora

Budimir je Kazneno-popravni zavod u Mostaru napustio oko 22 sata. Ustavni sud BiH je danas ukinuo rešenje kojim je Budimiru određen pritvor i vratio ga Sudu BiH s nalogom da odmah donese odluku u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava

  • 0

Sud Bosne i Hercegovine doneo je odluku o puštanju iz pritvora predsednika Federacije BiH Živka Budimira.

Budimir je Kazneno-popravni zavod u Mostaru napustio oko 22 sata.

Predsednik Federacije BiH Živko Budimir uhapšen je 26. aprila ove godine zbog sumnje da je prekršio zakon odlukama o pomilovanju osuđenika i zloupotrebio ovlašćenja.

Budimir je uložio žalbu Ustavnom sudu BiH na rešenje Suda BiH o određivanju pritvora, tvrdeći da je povređeno njegovo pravo na slobodu.

Ustavni sud BiH je danas ukinuo rešenje kojim je Budimiru određen pritvor i vratio ga Sudu BiH s nalogom da odmah donese odluku u skladu sa praksom Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u pogledu garancija prava na slobodu.

Budimir je osumnjičen i pod istragom je zbog sumnje da je umešan u korupciju, odnosno da je primao mito za pomilovanje osuđenika iz zatvora.

Prošlog meseca je u istom slučaju uhapšeno još osam osumnjičenih osoba.

Predsednik Federacije BiH je, kako mediji navode, za 20 meseci oslobodio 32 zatvorenika, a za dve godine je pomilovao ukupno 162 osuđenika.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA