FIJAT 500 L STIGAO U SAD: Posle 23 godine auto "made in Serbia" na američkom tržištu! (FOTO)

Brod sa 3.000 "fijat 500 L"stigao je u američku luku Baltimor, što je prvi put, posle 23 godine, da jedan proizvod automobilske industrije "made in Serbia" ponovo ulazi na tržište SAD-a

  • 6

Posle 13 dana brod sa 3.000 automobila "fijat 500 L" stigao je u američku luku Baltimor. Ovo je drugi model koji "Fijat" izvozi za Ameriku posle malog "fiće 500". Za Srbiju je to značajan datum jer prvi put posle 23 godine jedan proizvod automobilske industrije "made in Serbia" ponovo ulazi na američko tržište.

Prva stanica za "fijat 500 L" je jedna od najvećih severnoamričkih luka Baltimor, gde će biti istovaren deo kontigenta namenjen dilerima sa Severne obale, brod će na svom proputovanju još posetiti kanadsku luku "Halifaks" i zapadnu obalu Los Anđelesa gde će, takođe, biti isporučene prve probne količine "fiata 500 l".

Direktor "Fijata" za komunikacije Aleksandra Ranković rekla je da ta kompanija planira iz Kragujevca, do kraja godine, da izveze u Ameriku nekoliko desetina hiljada vozila.

- Ova probna količina automobila služiće dilerima da do leta prime prve porudžbine jer tek od septembra očekujemo veći priliv automobila iz Kragujevca u Ameriku kada i počinje zvanična prodaja modela  "500 L" i modela 2500 L traking" - navela je Rankovićeva.

Po ceni "fijat 500 L" u Americi bi trebao da bude pozicioniran iznad mlađeg brata "500", koji u osnovnoj verziji košta 15.000 dolara, što znači da se očekuje cena od 16 do 25 hiljada, što spada u red autombila srednje klase.

"Fijat" na Američkom tržišitu želi da pobudi emocije naročito kod emigranata, zato je 30 odsto automobila sa manuelnim menjačem, a prodaja je usmerena na one gradove gde ima dosta Evropljanja i to pre svega Italijana.

Svečanom dočeku u baltimorskoj luci prisutvovao je i ambasador Srbije u SAD Vladimir Petrović.

Petrović je rekao da će "Fijat" biti jedan od najvećih izvoznih proizvoda iz Srbije, a svakih 12 dana će po 3.000 komada vozila dolaziti u Ameriku, koja je, inače, najveće svetsko tržište za prodaju automobila.

(Telegraf.rs / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • realista

    25. maj 2013 | 12:08

    ljudi ne znam zašto dižete toliku prašinu oko fijatovih-italijanskih automobilima koji se iz Srbije izvoze u Ameriku. Kakav crni nas auto. Tu je samo nasa radna snaga. Da li smo mi Srbi mozda osmislili, konstruisali ovaj automobil????? Ne, nismo....Srbi su ovde samo radna snaga. Izvozili smo jugiće, to je bio naš proizvod i kraj. Fiat 500L nije...budite realni.

  • ja to tako

    25. maj 2013 | 12:06

    Bas lepo hvala bogu, da cujemo i neku lepu vest, verujte da mi je drago jer sam lojalan drzavljanin Srbije, poz.. iz Novog Pazara.....

  • Milan

    25. maj 2013 | 10:45

    Stigle igračke u SAD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA