Komandanti zloglasne "Dreničke grupe" u kućnom pritvoru! (FOTO) (VIDEO)

Bivšim glavnim komandantima OVK iz Drenice i još petorici nekadašnjih njihovih boraca sud u Prištini odredio je da, eventualno suđenje, dočekaju u kućnom pritvoru

  • 4

Bivši glavni komandant OVK Sulejman Selimi, komandant Drenice Sami Ljuštaku i još petorica nekadašnjih boraca OVK sačekaće početak suđenja za ratne zločine u kućnom pritvoru, a njihovo hapšenje izazvalo je gnev veterana OVK i oštre kritike kosovske vlade.

 

Sud u Prištini naredio je da se sva sedmorica pripadnika "Dreničke grupe", osumnjičenih da su počinili ratne zločine eventualno suđenje dočekaju u kućnom pritvoru.

 

Odluka je doneta posle maratonskog saslušanja sedmorice bivših pripadnika OVK, te još nekoliko sati "vaganja" odluke o pritvoru, pre svega jer je Euleksov tužilav Mauricio Salustro zatražio ostanu u pritvoru do okončanja procesa.

 

Odluku suda, koja je saopštena oko 1.45 časova, sačekalo je oko 200 bivših pripadnika OVK iz Drenice, koji su klicali "UČK, UČK" i uzvikivali imena osumnjičenih za ratne zločine.

 

 

Među osumnjičenima je i bivši glavni komandant OVK, Sulejman Selimi, poznat i pod ratnim nadimkom "Sultan", koji je u zgradu suda došao pravo iz Tirane, pošto trenutno obavlja funkciju ambasadora Kosova u Albaniji.

 

Osim Selimija, osumnjičen je još jedan visokorangirani komandant OVK, Sami Ljuštaku, koji je predsednik opštine Srbica i visoki funkcioner Demokratske partije Kosova. Osumnjičen je i regionalni direktor policije u Mitrovici Avni Zabelji, kao i još četiri osobe.

 

Kosovski premijer Hašim Tači, za čije saborce iz Drenice Euleks traži pritvor, je takođe reagovao na hapšenje, navodeći da su optužbe protiv Selimija i ostalih "neosnovane" kako se u sličnim slučajevima, prethodno, pokatalo pred Haškim sudom.

 

- Vlada Kosova veruje u pravdu, ali u potpunosti veruje i u nevinost bivših boraca i komandanata OVK - naveo je Tači.

 

 

Ispred suda u Prištini okupila se grupa bivših pripadnika OVK iz Drenice, a veterani OVK su za ponedeljak najavili veliki protest u Prištini, a protiv istrage koju vodi Euleks ustali su i Alijansa za budućnost Kosova Ramuša Haradinaja i pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija.

 

Jedan od optuženih sumnjiči iza ubistvo srpskog policajca iz Glogovca Ivana Bulatovića, navode prištinski mediji. Bulatovića su pripadnici OVK kojima je komandovao Ljuštaku, "uhapsili" u vozu koji je saobraćao iz Kosova Polja ka Peći u selu Blace.

 

Sumnja se da je Selimi zločine počinio u Likovcu, u Vrhovnom štabu OVK zajedno sa još nekoliko svojih potčinjenih uključujući i Sami Ljuštakua.

 

Ljuštaku je bio hapšen 1999. godine, kao i 2004. zbog organizovanja martovski nereda.

 

(D. Z. / Izvor: RTS)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • elvir

    25. maj 2013 | 10:16

    Smeju se. M,,,,,,, J,,,,,, šiptarsku znali ste da koljete dece i stare zenje i do ko nagrada dobiju kucni pritvor

  • Aleksandar

    25. maj 2013 | 14:04

    Da moderno oruzje, nadam se da si primetio da je eulex specijalna policija u pitanju.

  • Weber S

    25. maj 2013 | 10:43

    Jel ja ovo vidim RP 46 ? Moderna armija. I kako sad to objasniti?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA