Obeležena godišnjica zverskog ubijanja Srba i bacanja u jamu u Bradini! (FOTO) (VIDEO)

  • 7

Svetom arhijerejskom liturgijom, koju je jutros u crkvi Vaznesenja Gospodnjeg u Bradini predvodio iguman manastira Žitomislići otac Danilo, započelo je obeležavanje 21 godine od stradanja srpskog naroda u ovom selu, koje je spaljeno i uništeno a crkva zapaljena i srušena, prenose agencije.

U organizaciji Pravoslavne crkvene opštine Konjičke obavljen je i parastos za 48 srpskih civila koje su muslimanski fanatici ubili na najbrutalniji način, nakon čega je veliki broj Srba iz Bradine proteran i odveden u logore.

Preživeli Srbi iz Bradine i ove godine došli su na svoja porušena ognjišta gde se, suočeni sa neprebolom nepravdom i očajem, dostojanstveno, molitvom i sa upaljenim svećama i cvećem prisećaju tragičnih sudbina svojih najmilijih.

Za tri dana, bošnjački i hrvatski zločinci od 25. do 27. maja 1992. godine u jamu ispred pravoslavnog hrama u Bradini bacili su 26 tela.

Tragični bilans ovog zločina nad nevinim Srbima iznosi 54 mrtvih za tri dana, a u logorima je živote izgubilo još njih 22, dok se za pet lica još traga.

Među 48 ubijenih Srba u Bradini najviše je članova iz porodice Kuljanin, a stradali su Vujičići, Mrkajići, Žuže, Kureši, Gligorevići, Koprivice, Draganići i Živaci.

Obeležavanju 21 godine od stradanja Srba iz Bradine prisustvuju i šef Kluba srpskih delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac, poslanik u Predstavničkom domu parlamenta BiH Aleksandra Pandurević, izaslanik predsednika Republike Srpske Dušan Četojević, izaslanik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Neđo Kapetina i dekan Bogoslovskog fakultet u Foči otac Lazar Lazarević.

Za stravični zločin u Bradini još niko nije odgovarao, iako je MUP Republike Srpske nadležnim tužilaštvima u BiH podnio šest krivičnih prijava, odnosno izvještaja i dopuna protiv 18 identifikovanih lica za koje postoji osnovana sumnja da su 25. na 26. maj 1992. godine u mjestu Bradina kod Konjica počinili jedno ili više krivičnih djela ratnog zločina.

Pre rata u Bradini je bilo 280 srpskih kuća sa oko 1.200 stanovnika, a zanimljivo je i to da se u ovom mestu rodio Ante Pavelić, ustaški poglavar iz Drugog svetskog rata.

Iz Udruženja logoraša regie Birač upozoravaju pravosudne organe BiH da za zločin u Bradini još niko nije odgovarao.

- Nije nam poznato da je protiv Bošnjaka i Hrvata podignuta ijedna optužnica za udruženi zločinački poduhvat, zločin protiv čovječnosti i zločin po komandnoj odgovornosti, iako zločini počinjeni nad Srbima u Bradini i Konjicu imaju sve elemente teškog ratnog zločina, odnosno genocida - rekao je sekretar ovog udruženja Vinko Lale.

On je dodao da se u Bradinu nije vratio nijedan od 616 predratnih stanovnika tog najvećeg srpskog sela smeštenog pored magistralnog puta Sarajevo - Mostar.

- Bradina je primer etničkog čišćenja na prostorima današnje FBiH, gdje su živeli Srbi. U tom selu je opljačkana i potpuno uništena sva imovina, ubijeno više desetina civila, a neznatan broj Srba je uspeo da izbegne logore mučenja u logorima Čelebići, Musala i Osnovnoj školi "Zvonimir Balša Nono" u Bradini - ispričao je Lale.

(D. Z. / Izvor: Glas Srpske)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jovan

    25. maj 2013 | 14:13

    Gde su sad bosnjaci da napisu neki komentar?! Jesu samo Srbi streljali i zlocine pravili?! Sram vas bilo!

  • cica draza

    25. maj 2013 | 13:49

    Nisam znao da su i nas Srbe ubijali u ratu , ja sam bio ubedjen da smo mi sve pobili i da smo najveci zlocinci

  • sloba

    25. maj 2013 | 16:57

    Нек је лака црна земња и покој душама свим мојим Брадињацима. Хвала Телеграфу на овом тексту да се не заборави истина да смо постојали у овом дјелу Херцеговине. Многи у мојој породици су звјерски убијени само зато што смо Срби Херцеговци. У Брадини, Брђанима, Блацама, Доњем Селу па и у Коњицу нема више Срба. протјерани смо по логорима Челебићи и Мусала у Коњицу. А ето ти демократије и суживота још нико није одговарао за то.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA