POSLE SNEGA, POPLAVE: Opasnost preti naseljima oko Dunava, Save, Ibra i Timoka!

Prema prognozama, sledeće nedelje temperatura raste, a ogromne količine snega počeće da se tope. Štab za vanredne situacije sprema se za intervencije u kriznim regionima

  • 0

Veliki sneg koji je napadao u Srbiji u protekle dve nedelje uskoro će se pretvoriti u - VELIKU VODU! Naime, Republički hidrometeorološki zavod za naredne dane prognozira temperature iznad nule, što znači da će snežni nanosi početi da se tope velikom brzinom i tako izazvati vodeni talas, koji bi mogao da ugrozi stanovnike gradova i naselja u blizinama velikih reka.

"Srbijavode" javljaju da je vodostaj na Dunavu najviše u porastu kod Slankamena, a ugroženi su još i Negotin, Smederevo i Veliko Gradište i manja mesta koja se nalaze u slivu ovu velike reke. Osim Dunava, probelematične reke su Sava, Crni Timok, Ibar, Zapadna i Velika Morava. Sava će najveće probleme praviti kod Šapca, Kraljevo će morati da pojača odbranu na Ibru, a od Timoka će strepeti Zaječar i Knjaževac, kao i manja naselja u njegovom toku.

Situacija bi mogla dramatično da se pogorša u narednih nekoliko sati, a Republički štab za vanredne situacije zakazao je za subotu sednicu na kojoj će jedna od tačaka dnevnog reda biti upravo preventivna odbrana od poplava u Srbiji. Načelnik Štaba Predrag Marić kaže, za Telegraf.rs, da će to telo predložiti Vladi Srbije formiranje tima koji će pratiti situaciju.

- RHMZ tvrdi da nema opasnosti od poplava, da će biti u redu, jer neće odmah biti visoke temperature, nego će se kretati između minus dva i plus dva stepena. Ipak, prognoza je jedno, a realnost drugo i zato ćemo mi predložiti da se formira tim koji će pratiti situaciju na terenu, rekao je Marić.

Prethodnih dana u medijima su se pojavile informacije o mogućem izlivanju Ibra u Kraljevo i problemima na Dunavu. Marić tvrdi da su ti problemi sanirani i da je kod odbrane od poplava najvažnija prevencija, koju ne sprovode svi.

- Imamo dve grupe problema: jedna grupa su problemi sa branama i nasipima, tu nam treba nekih 120 miliona evra. Drugi, važniji segment su komunalni poslovi koji se preventivno rade, da ne dođe do katastrofe. Istraživanje koje smo sproveli govori da 36 opština u Srbiji ne radi svoj posao, rekao je Marić, ali nije hteo da kaže o kojim opštinama je reč. On kaže da je Štab za vanredne situacije spreman:

- Mi sredstava za evakuaciju imamo, ali mora da se napravi pomak u prevenciji poplava, ponovio je Marić za naš portal.

Zbog opasnosti od poplava, Vlada Vojvodine formirala je Koordinaciono telo, saopštio je predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić. Iz njegovog kabineta kažu za naš portal da je to bila neophodna mera:

- Telo je formirano da bi analiziralo i pratilo situaciju koja se očekuje. Informacije smo dobili od Javnog preduzeća "Vode Vojvodine", koje je je proglasilo redovnu odbranu protiv poplava na nekim rekama, kažu u pres-službi Vlade Vojvodine.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA