PLASTIKA SVE POPULARNIJA: Srbi u radnjama potrošili 48 milijardi dinara plaćajući karticama

Od tromesečnog prometa ostvarenog karticama, banke trgovcima naplatile više od pola milijarde dinara

  • 1

Za prva tri meseca ove godine, u prodavnicama, restoranima, na benzinskim pumpama i ostalim prodajnim mestima u Srbiji potrošili smo ravno 48 milijardi dinara, plaćajući karticama.

Na ovom pazaru banke su bile "dobre" minimum 480 miliona dinara. Toliko iznosi najmanja provizija (jedan odsto) koliko banka zaračunava trgovcu za korišćenje njegovog POS terminala, odnosno uređaja za plaćanje karticama.

Ovu proviziju plaća trgovac banci svaki put kada robu naplati putem kartice. Što praktično znači da od robe koju proda za 1.000 dinara, u svoj pazar uračunava 10 dinara manje, odnosno 990 dinara. Zato je svakom trgovcu najmiliji keš. A potrošač će, u svakom slučaju, da izdvoji 1.000 dinara, na koji god način da plaća.

Plaćanje provizije za svaku transakciju putem kartice ipak utiče na ukupnu vrednost kupljene robe, koju istina potrošač ne može direktno da vidi, ali oseti na kraju svakog plaćenog računa.

Iako trgovci u prodavnicama prehrambene robe tvrde da je keš dominantan oblik plaćanja robe, podaci govore da platne kartice postaju sve popularnije.

- Proviziju snosi prodavac i ona zavisi od vrste platne kartice, kao i prometa. Kreće se u rasponu od 1,0 do 2,5 odsto - kaže za "Novosti" Olivera Ćirković, pi-ar menadžer u trgovinskom lancu "Univereksport". "Dina" kartice imaju najmanju proviziju, dok je za ostale kartice provizija veća i kreće se i do 2,5 odsto.

(Telegraf.rs/ Izvor: "Večernje novosti")

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA