SEĆANJE NA VELIKANA: Na današnji dan rođen je Aleksa Šantić (FOTO) (VIDEO)

Aleksa Šantić je jedan od najpoznatijih pesnika novije srpske lirike. Rođen je na današnji dan 1868. godine u Mostaru, gradu u srcu Hercegovine, gde je proveo veći deo svog života

  • 2

Aleksa Šantić je jedan od najpoznatijih pesnika novije srpske lirike. Rođen je na današnji dan 1868. godine u Mostaru, gradu u srcu Hercegovine, gde je proveo veći deo svog života.

Otac Risto mu je rano umro, pa je staranje nad njim preuzeo stric. Imao je dva brata, Peru i Jakova, i sestru Radojku koja se udala za pesnika i Aleksinog prijatelja Svetozara Ćorovića.

Živeo je u trgovačkoj porodici u kojoj nisu imali razumevanja za njegov talenat, pa se posle završetka trgovačke škole u Trstu i Ljubljani vraća u rodni Mostar.

Stvarao je na prelazu dva veka i više nego drugi pesnici svog vremena povezivao je idejne i pesničke patnje XIX i XX veka. U njegovom pesničkom stasavanju najviše udela su imali domaći pesnici Vojislav Ilić i Jovan Jovanović Zmaj, a od stranih najvažniji uticaj je imao Hajnrih Hajne, koga je i prevodio.

Svoju najveću pesničku zrelost Šantić dostiže između 1905. i 1910. godine kada su i nastale njegove najlepše pesme. Šantićeva poezija je puna snažnih emocija, ljubavne tuge, bola i prkosa za socijalno i nacionalno obespravljen narod kome je i sam pripadao. Njegova muza je na razmeđu ljubavi i rodoljublja, idealne drage i napaćenog naroda.

Rodoljubiva poezija je poezija rodne grude i domaćeg ognjišta ("Moja otadžbina"). U nekim od svojih najpotresnijih pesama Šantić peva o patnji onih koji zauvek napuštaju domovinu i odlaze u tuđi svet ("Ostajte ovdje" , "Hljeb" ). Šantić naglašava patnju i mučeništvo kao najvažnije momente u istorijskoj sudbini srpskog naroda ("Mi znamo sudbu" ).

Ljubavna poezija mostarskog pesnika razvila se pod jakim uticajem muslimanske ljubavne pesme, sevdalinke. Ambijent njegovih ljubavnih pesama je ambijent bašta, behara, hamama, šedrvana... Devojke koje su u njima pojavljuju su okićene đerdanima, bajne su i izazovne ali ipak skrivene lepote.

Takva je pesma "Emina", a duh te pesme je toliko pogođen da je pesma ušla u narod i peva se kao sevdalinka, a samo retki znaju da je Šantić napisao tu pesmu. U ljubavnim pesmama najčešći motiv je čežnja. Pesnik sve svoje drage posmatra iz prikrajka, pa čežnja najčešće prerasta u tugu zbog neostvarene ljubavi i promašenosti muškog života.

Šantić je bio jedan od osnivača kulturnog lista "Zora" kao i predsednik Srpskog pevačkog društva "Gusle". Tu je upoznao i družio se sa poznatim pesnicima tog doba: Svetozarom Ćorovićem, Jovanom Dučićem, Osmanom Ðikićem,...

Poznati pesnik je umro 2. februara 1924. godine u rodnom Mostaru od, tada neizlečive bolesti, tuberkuloze.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery Lu

    27. maj 2013 | 14:27

    Ma nije tacno da rijetki znaju ko je Eminu napisao...kada se o toj sevdalinci govori uvijek se kaze Santiceva Emina, tako da i da hoces, ne mozes da ne znas!

  • Au

    27. maj 2013 | 14:12

    Kao dete isao sam unjegovu vilu na borackom jezeru prelpo mesti isada kad se setim tog mesti osetim neku toplinu I te lepote nije mu tesko bilo doci do inspiracije . Svakom preporucujem da svrati na to mesto vila je napravljena na tako lepoj pozici sa desne strane planina prenj na kojo nikad se sneg ne topi a sa leve stran u dubini plavo bodro boracko jezero prozor za uzitak bijo Sam mali dolazijo sam kod kuma imamo Sam svega 5 ili6 godina

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA